Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Brasiliens præsident om bestikkelse: »Bliv endelig ved med det«

Ifølge avisen O Globo godkender Michel Temer i en lydoptagelse bestikkelse for at dække over korruption. Holder historien, kan præsidenten næppe blive på sin post.

»Ud med Temer,« står det på banneret fra en demonstration i São Paulo, som opstod spontant umiddelbart efter den brasilianske præsidents angivelige blåstempling af bestikkelse var blevet kendt. REUTERS/Nacho Doce
»Ud med Temer,« står det på banneret fra en demonstration i São Paulo, som opstod spontant umiddelbart efter den brasilianske præsidents angivelige blåstempling af bestikkelse var blevet kendt. REUTERS/Nacho Doce


Eduardo Cunha har allerede en præsidentskalp hængende ved sit bælte.

Det var den tidligere parlamentsformand, der, som hævn for at Dilma Rousseff tillod en retslig undersøgelse mod ham, satte gang i en ødelæggende rigsretssag mod hende.

Og hvis avisen O Globo har ret, kan Cunha ende med også at koste efterfølgeren Michel Temer jobbet - om end det denne gang næppe vil være med hans gode vilje.

Brasiliens største dagblad fortæller i sin torsdagsudgave, at Joesley Batista, der topchef i en af verdens største producenter af animalsk protein, forleden lagde vejen forbi anklagemyndigheden.

Batista var interesseret i at slå en handel af i forbindelse med korruptionsanklager mod ham, og som »betaling« for en strafnedsættelse havde han taget nogle lydoptagelser med. På dem kan man - stadig ifølge O Globo - høre en samtale mellem Batista og Temer optaget under et møde mellem de to i præsidentens residens for et par måneder siden.

Erhvervslederen beretter bl.a., at han hver måned betaler den pt. fængslede Cunha et større beløb for at holde kæft med sin angiveligt encyklopædiske viden om ulovligheder i Brasiliens øverste samfundslag. Hvortil Temer bemærker: »Det må du endelig fortsætte med, OK?«

Præsidenten bekræfter i en pressemeddelelse, at mødet med Batista fandt sted, men nægter at have godkendt bestikkelsen af Cunha eller på nogen anden måde blåstemplet forbrydelser. Erhvervslederen har ingen kommentarer. Og hos anklagemyndigheden vil man hverken be- eller afkræfte eksistensen af optagelserne.

Temer sættes i forvejen i forbindelse med den gigantiske korruptionsaffære omkring entreprenørfirmaet Odebrecht, men da brasilianske statschefer kun kan retsforfølges for ulovligheder begået i embedsmedfør, er han hidtil sluppet for tiltale.

Den juridiske kattelem vil være lukket i en eventuel sag om godkendelsen af Cunhas »månedsløn«, som angiveligt blev givet i begyndelsen af marts. Og hvis O Globos historie viser sig at holde vand, er det svært at forestille sig, hvordan præsidenten kan undgå at blive sigtet og - i forlængelse heraf - en rigsretssag.

Straks nyheden blev kendt, gik demonstranter på gaden i São Paulo for at kræve Temers afgang og udskrivelse af nyvalg.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.