Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Brasiliens ekspræsident Lula kalder korruptionssag en farce

Den kontroversielle ekspræsident vil ikke lade korruptionsanklager stå i vejen for planer om at genopstille.

71-årige Lula, der var med til at stifte det brasilianske arbejderparti, har ikke meget til overs for korruptionsanklagerne mod ham. Reuters/Paulo Whitaker
71-årige Lula, der var med til at stifte det brasilianske arbejderparti, har ikke meget til overs for korruptionsanklagerne mod ham. Reuters/Paulo Whitaker

Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio da Silva betegnede onsdag korruptionssagen, der truer med at sætte en stopper for hans politiske karriere, som en »farce«.

Det gjorde han under en fem timer lang afhøring i sagen.

Lula, der er en af Brasiliens mest populære og kontroversielle politikere, er anklaget for at have modtaget en lejlighed ved kysten i bestikkelse fra entreprenørfirmaet OAS.

Hvis han bliver dømt, kan han risikere fængsel og vil ikke være i stand til at stille op til præsidentvalget i 2018.

Under den lange afhøring sad Lula ansigt til ansigt med dommeren Sergio Moro.

Moro har heltestatus blandt mange brasilianere, fordi han stædigt har forsøgt at fælde magthavere i den omfattende korruptionsskandale, der har fået tilnavnet »bilvasksagen«.

Lula, der var elsket af venstrefløjen og hadet af oppositionen, da han var præsident i perioden 2003-2010, vil i givet fald blive Moros største skalp i sagen.

Lula, der var med til at stifte det brasilianske arbejderparti, havde dog ikke meget til overs for anklagerne mod ham under onsdagens afhøring.

»Retssagen er illegitim, og anklagerne er en farce,« sagde han til Moro under afhøringen, der foregik bag lukkede døre. Videooptagelser derfra er siden blevet offentliggjort.

Lula hævder, at anklagemyndighedens jagt på ham er »baseret på beskyldninger fra pressen«.

Efter afhøringen blev Lula modtaget af tusindvis af tilhængere uden for bygningen i den sydlige by Curitiba.

»Jeg troede, at der i det mindste ville være et dokument, der beviste, at lejligheden var min. Jeg vil dømmes på baggrund af beviser,« sagde han til sine støtter uden for retssalen.

Her gentog Lula, at han stadig planlægger at stille op ved det kommende præsidentvalg.

»Jeg forbereder mig på at vende tilbage som kandidat. Jeg vil vise, at eliten ikke er i stand til at hjælpe dette land, men at stålarbejderen kan gøre det,« lød det fra Lula.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.