Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Boris Johnson irriterer Kina på charmetur

Boris Johnson skulle skabe handelsvenner i Asien, men fik provokeret verdens største økonomi.

Boris Johnson tager en selfie med Australiens udenrigsminister Julie Bishop under sit besøg Down Under.
Boris Johnson tager en selfie med Australiens udenrigsminister Julie Bishop under sit besøg Down Under.

Storbritanniens karismatiske udenrigsminister, Boris Johnson, var i sidste uge på charmetur i Asien og Australien for at skabe alliancer, der kan hjælpe unionen, når den forlader EU. Men i stedet fik han skabt en fjende.

Det skriver Bloomberg News.

»Jeg opfordrer alle lande i Det Sydkinesiske Hav til at respektere fri bevægelighed og international lov,« sagde Boris Johnson i en tale i australske Sydney ifølge Bloomberg.

Det blev set som en stikpille til Kina, der er i gang med at udvide sin militære tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav gevaldigt.

»Storbritannien er igen parat til at støtte den internationale orden med penge og militær tilstedeværelse. Derfor er en af de første missioner for vores nye, store hangarskibe at sejle igennem Malaccastrædet,« sagde Boris Johnson yderligere.

Malaccastrædet er et af verdens mest besejlede farvande og ligger mellem Malaysia og Indonesien.

Enorme mængder fragt bliver sejlet igennem strædet, da det er den hurtigste rute mellem blandt andet Kina, Japan og Sydkorea til Europa.

Tidligere har Boris Johnson irriteret Kina ved at sige, at Hongkongs autonomi er afgørende.

Talen i Sydney affødte hurtigt et svar fra de kinesiske medier, der ofte ligger meget tæt på det kommunistiske parti i landets linje.

»Brexit svækker Storbritanniens indflydelse, og det ser ud til, at landet har behov for at hævde sig for at styrke sit selvbillede. Men hvis det går for langt, vil det bringe sig selv i problemer,« skriver Global Times, et kinesisk medie, oven på Johnsons tale.

Det kinesiske udenrigsministerium har også kommenteret talen:

»Et land, der ikke ligger i regionen, insisterer på at skabe bølger i Det Sydkinesiske Hav, hvor det ellers er roligt.«

»Kina er oprigtig i sit ønske om at skabe en gylden æra i relationen med Storbritannien. Men det kræver en indsats fra begge sider at gøre forholdet bedre,« skriver udenrigsministeriet ifølge Bloomberg.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.