Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Boko Harams rædsler blotlagt: Talrige drab og kidnapninger

Boko Haram har kidnappet 2.000 og dræbt 5.500 civile siden 2014. Det viser en ny rapport fra Amnesty International, som opgør terrororganisationens rædsler i Nigeria.

Dette foto stammer fra en video, som den islamistiske terrorgruppe Boko Haram selv har offentliggjort. I videoen truer lederen, Abubakar Shekau, nabolandet Cameroun med, at hans organisation vil erobre landet på samme måde, som den har taget kontrol med dele af Nigeria. Foto: AFP/Scanpix
Dette foto stammer fra en video, som den islamistiske terrorgruppe Boko Haram selv har offentliggjort. I videoen truer lederen, Abubakar Shekau, nabolandet Cameroun med, at hans organisation vil erobre landet på samme måde, som den har taget kontrol med dele af Nigeria. Foto: AFP/Scanpix

NIGERIA: Præcis et år efter kidnapningen af 276 skolepiger i den nigerianske by Chibok kaster Amnesty International lys over den islamistiske terrororganisation Boko Harams hærgen i Nigeria i en ny rapport.

Rapporten baserer sig på 200 vidneberetninger - blandt andet fra kvinder der har været kidnappet af terrorgruppen. På baggrund af dem kan Amnesty fortælle, at Boko Haram har kidnappet mindst 2.000 kvinder og dræbt mindst 5.500 civile siden begyndelsen af 2014.

»Beviserne i denne chokerende rapport - et år efter den forfærdelige bortførelse af pigerne fra Chibok - understreger omfanget og alvoren af Boko Harams metoder,« siger Amnesty Internationals generalsekretær, Salil Shetty i en pressemeddelelse.

Organisationen har foretaget 377 interviews forud for rapporten. I et af dem har Amnesty talt med en 15-årig dreng, som efter eget udsagn har set ti steninger.

»De stener dem til døde på fredage. De kalder alle børnene sammen og beder dem om at udføre steningen. Jeg har selv været med til det. De graver et hul, begraver ligene og stener hovedet,« fortæller drengen til Amnesty.

15. februar vandt 72-årige Muhammadu Buhari det nigerianske valg og overtager præsidentposten efter Goodluck Jonathan 29. maj.

Regeringsskiftet giver Amnesty håb om en mere sikker fremtid for det nigerianske folk.

»Regeringsskiftet i Nigeria skaber mulighed for en ny opfordring til sikkerhed i Nigeria efter mislykkede forsøg de seneste år,« siger Salil Shetty.

Han kræver handling hurtigst muligt.

»De bortførte skal reddes, og krigsforbrydelser og forbrydelser mod befolkningen skal efterforskes. Ligene skal graves op af massegravene, yderligere drab skal forebygges, og de skyldige skal stilles for en dommer,« lyder det fra generalsekretæren.

Langt størstedelen af de 276 bortførte skolepiger er endnu ikke blevet fundet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.