Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bogholderen fra Auschwitz er død - var dømt for 300.000 drab

Den 96-årige Oskar Gröning, som blev dømt for medvirken til drab på jøder, er død.

Foto: Christian Charisius
Foto: Christian Charisius

96-årige Oskar Gröning, der blev kendt som "bogholderen fra Auschwitz", er død på et hospital, skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

Den tidligere SS-soldats advokat har over for avisen Hannoverschen Allgemeinen Zeitung bekræftet Grönings død.

En tysk domstol afgjorde i august sidste år, at den 96-årige tysker skulle afsone en fængselsdom for medvirken til 300.000 drab i kz-lejren Auschwitz-Birkenau.

Domstolen skulle tage stilling til, om Oskar Gröning var for gammel og svag til at afsone straffen på fire års fængsel. Det var han ikke.

Oskar Gröning havde til opgave at tælle og beslaglægge jødiske fangers penge og værdigenstande, når de ankom til lejren i det besatte Polen.

Langt de fleste af fangerne blev sendt direkte ind i koncentrationslejrens gaskamre.

Værdierne blev sendt tilbage til det nazistiske elitekorps SS' hovedkvarter i Berlin. Det sørgede Gröning for.

En domstol i den nordtyske by Lüneburg dømte i 2015 den dengang 94-årige mand for medansvar og delagtighed i massedrab.

Dommeren nævnte det som en formildende omstændighed, at den tidligere SS-soldats medvirken til forbrydelserne som kontormand var begrænset.

Gröning meldte sig i 1942 frivilligt til Waffen-SS. Han blev derefter sendt til tjeneste i den tyske dødslejr i Polen. Han var da 21 år og efter sin egen forklaring en meget overbevist nazist.

Han har aldrig nægtet sin rolle i forbindelse med jødeudryddelsen. Han forklarede under retssagen i Lüneburg, at han accepterede et moralsk ansvar for sine handlinger.

Han har ikke personligt dræbt fanger i Auschwitz.

Konkret var han tiltalt for sine handlinger mellem maj og juli 1944, da 137 tog ankom med cirka 425.000 jøder fra Ungarn. Mindst 300.000 af dem blev sendt direkte ind i gaskamrene.

/ritzau/dpa

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.