Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bog sår tvivl om likvideringen af bin Laden

Det amerikanske forsvarsministerium frygter en ny bog udgivet af en af de elitesoldater, der var med på missionen mod bin Laden i Pakistan. Myndighederne er bange for, at soldaten vil afsløre fortrolig information.

»Mark Owen« hævder, at bin Laden var ubevæbnet, og at han blev skudt i hovedet, da han tittede ud af sin soveværelsesdør. Mændene skulle ifølge New York Times have affyret adskillige skudrunder mod bin Laden, til han lå helt ubevægelig.
»Mark Owen« hævder, at bin Laden var ubevæbnet, og at han blev skudt i hovedet, da han tittede ud af sin soveværelsesdør. Mændene skulle ifølge New York Times have affyret adskillige skudrunder mod bin Laden, til han lå helt ubevægelig.

USA: Et Navy Seals-medlem, der hævder, at han var med på den aktion i Pakistan, hvor Osama bin Laden blev dræbt, sår nu tvivl om, hvordan al-Qaeda-lederens allersidste minutter forløb.

Det sker i en ny bog med titlen »No Easy Day«, der udkommer den 4. september.

Her giver den toptrænede elitesoldat, der skriver under pseudonymet »Mark Owen«, blandt andet sin version af, hvordan likvideringen af den berygtede terrorleder forløb.

Førstehåndsberetningen adskiller sig noget fra den officielle forklaring fremsat af den amerikanske regering. Her hedder det, at bin Laden blev skudt, da han nægtede at overgive sig og at han var ubevæbnet.

I førstehåndsberetningen fra »Mark Owen« ser forløbet noget anderledes ud. Han hævder, at bin Laden var ubevæbnet, og at han blev skudt i hovedet, da han tittede ud af sin soveværelsesdør. Mændene skulle ifølge New York Times have affyret adskillige skudrunder mod bin Laden, til han lå helt ubevægelig.

I den officielle version foregår det med to skud.

Det amerikanske militær har ikke ønsket at kommentere bogen, men ifølge nyhedsbureauet Reuters, har den ikke været igennem nogen form for censur fra forsvarsministeriet Pentagons side. Derfor frygter toppen af det amerikanske forsvar, at den kan vise sig at indeholde fortrolig information.

Ansatte i forsvarsministeret gennemlæser derfor nu borgen for at se, om den afslører nogen militærhemmeligheder. Samtidig tjekker Pentagons jurister, om det er muligt at retsforfølge forfatteren, som har brudt reglerne for ansatte i Navy Seals. De foreskriver, at elitesoldaterne ikke har ret til at ytre sig på skrift, uden at en myndighed har læst og eventuelt slettet følsomme oplysninger.

Det kan dog gå hen og blive vanskeligt at retsforfølge forfatteren, da Det Hvide Hus selv har offentliggjort mange detaljer om likvideringen af bin Laden

Selv siger »Mark Owen«, at han ikke har ønsket at kompromittere sikkerheden i Navy Seals.

- Jeg er stolt af at have skrevet »No Easy Day«. Jeg håber, at det giver mine amerikanske medborgere et indblik i, hvor stor en ære det er at tjene sit land, udtaler den anonyme forfatter i en pressemeddelelse.

Med bogen har han imidlertid også fået en alvorlig fjende på halsen. Al-Qaeda mener, at de har et godt bud på, hvem »Mark Owen« i virkeligheden er, og de har derfor lagt et billede med deres bud ud på nettet med en dødstrussel og teksten »hunden som myrdede martyren Sheikh Osama bin Laden«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.