Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Blodig fiasko for franske soldater i Somalia

Franske specialstyrker fik en mand dræbt, måtte efterlade en såret kammerat og fik heller ikke det gidsel med, som de forsøgte at befri i Somalia natten til lørdag.

Den franske efterretningsagent Denis Allex har siden 2009 været gidsel hos den islamistiske al-Shabaab milits.
Den franske efterretningsagent Denis Allex har siden 2009 været gidsel hos den islamistiske al-Shabaab milits.

En aktion i det sydlige Somalia gik natten til lørdag helt gal for en fransk specialstyrke under et forsøg på at befri den franske efterretningsagent Denis Allex, der siden 2009 har været gidsel hos den islamistiske al-Shabaab milits.

Ifølge Reuters kom den franske styrke svævende ind til en al-Shabaab-base i byen Bulo Marer syd for Mogadishu i tre helikoptere og landsatte en styrke, som straks stormede de bygninger, hvor gidslet blev formodet holdt fanget. I mens lettede helikopterne og åbnede ild fra luften.

Franskmændene mødte imidlertid uforudset stærk modstand og mistede under den 45 minutter lange ildkamp en af deres soldater og måtte desuden efterlade en hårdt såret kammeret til militsen, der har forbindelser til al-Qaeda. Yderligere lykkedes det ikke at få Denis Allex med.

Det franske forsvarsministerium vurderer oven i købet, at hans vogtere nåede at dræbe ham. Forsvarsministeriet bekræfter samtidig, at en fransk soldat mistede livet, og at en anden savnes.

Samtidig oplyser ministeriet, at 17 Shabaab-krigere blev dræbt.

- Der var intense kampe under hvilke - og her taler jeg med forsigtighed - alt leder os til at tro, at Denis Allex desværre blev dræbt af sine vogtere, siger den franske forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

Al-Shabaab benægter i en erklæring, at Denis Allex er død og siger, at han befinder sig langt fra kampzonen og at den sårede soldat er i deres varetægt og vil blive vist frem senere.

Passer det, har befrielsesaktionen betydet, at al-Shabaab har fået et ekstra gidsel.

Ifølge forsvarsministeriet har gidseltagerne »i tre og et halvt år holdt Denis Allex fanget under umenneskelige forhold«. Derfor blev der planlagt en befrielsesaktion, lyder det fra ministeriet. Tidspunktet kan også være valgt, fordi franske fly og tropper i det vestafrikanske land Mali fredag gik til angreb mod lokale oprørere, der også har forbindelse til al-Qaeda. Den franske militærledelse har måske frygtet, at Denis Allex dermed ville være i større fare.

Den danske ekspert i pirateri og somaliske forhold, Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, og som kender til de taktiske overvejelser i en befrielsesaktion, vurderer, at aktionen er kommet galt fra start:

-Jeg tror, at landsætningen ikke er gået så stille, som de gerne ville have haft den, at nogen måske har hørt en lyd og er begyndt at flytte på gidslet, så tingene ikke er blevet, som man troede, det var. Man kan også have fået en efterretningsoplysning, som ikke er helt præcis, Måske har bygningen set lidt anderledes ud og så er der udbrudt ildkamp, siger Lars Bangert Struwe.

Årsagen til, at Denis Allex i det hele taget har siddet så længe som al-Shabaabs gidsel skyldes ifølge Lars Bangert Struwe, at al-Shabaab ikke - som det er tilfældet med pirater - alene er interesseret i løsepenge:

- Typisk vil en oprørs- eller en terrororganisation opnå nogle politiske mål med deres gidseltagning, eller simpelthen få efterretninger ud af vedkommende. Derfor er det ikke så nemt at få den type gidsler frigivet, siger Lars Bangert Struwe.

Han vurderer i øvrigt ikke, at sikkerhedssituationen for de to danske søfolk, som i nu mere end to år har været gidsler hos somaliske pirater, har ændret sig med den franske befrielsesaktion.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.