Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA sætter rekord i våbensalg på Black Friday

De amerikanske myndigheder er aldrig blevet bedt om at foretage så mange baggrundstjek af våbenkøbere som til Black Friday forleden.

Med en teknisk anordning er det muligt at modifiere hastigheden af skud fra et halvautomtisk våben, så det skyder hurtigere. Her monteret på en AK-47. Anordningerne som denne kan være på vej til at blive forbudt i USA, efter at de angiveligt blev brugt ved skudmassakren i Las Vegas i oktober.
Med en teknisk anordning er det muligt at modifiere hastigheden af skud fra et halvautomtisk våben, så det skyder hurtigere. Her monteret på en AK-47. Anordningerne som denne kan være på vej til at blive forbudt i USA, efter at de angiveligt blev brugt ved skudmassakren i Las Vegas i oktober.

Amerikanerne brugte tilsyneladende Black Friday på at købe våben i stor stil.

I hvert fald modtog forbundspolitiet FBI frdag over 200.000 henvendelser fra våbenhandlere med føderal tilladelse til at sælge skydevåben med ønske om et baggrundstjek af deres kunder.

Det er en rekord. Aldrig har FBI modtaget så mange sådanne henvendelser på en enkelt dag.

Præcis 203.086 ønsker om baggrundstjek blev det til Black Friday 2017. Sidste år og året før var det cirka 85.000 på denne ene dag, hvilket var de hidtige rekorder for enkelte dage.

Det har FBI netop oplyst, skriver USA Today.

USA Today understreger, at antallet af baggrundstjek ikke er udtryk for antallet af købte våben.

»Mængden af skydevåben solgt fredag skønnes at være højere, da flere våben kan indgå i en transaktion med en enkelt kunde,« skriver USA Today.

De mange henvendelser til FBIs National Instant Criminal Background Check System (NICS) kommer kort tid efter, at USAs justitsminister, Jeff Sessions, har meddelt, at han vil have det 19 år gamle system grundigt undersøgt og ændret.

Således forhindrede NICS-systemet ikke, at massemorderen Devin Kelley for nylig købte et automatvåben og ammunition til trods for, at han var blevet dømt for hustruvold ved militærdomstol, da han gjorde tjenteste i US Air Force.

Dommen betød, at han ikke måtte købe eller besidde våben og ammunition. Men af endnu ukendte årsager sendte luftvåbenet ikke disse oplysninger videre til FBIs National Crime Information Centerdatabase, som NICS benytter sig af.

26-årige Devin Kelley skød og dræbte 5. november 26 og sårede 20 i First Baptist Church i Sutherland Springs, Texas.

Han blev selv ramt af skud, da han forlod kirken. Han blev senere, efter en biljagt, fundet død, ramt af adskillige skud. Bl.a. et han selv havde affyret mod sit hoved.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.