Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bitter eftersmag: Rig kineser betalte formue for »forfalsket« whisky

Gyldne dråber er ikke altid gyldne. En schweizisk hotelejer måtte rejse til Kina for at sige undskyld for at sælge falske dråber til en kinesisk whisky-entusiast.

En kinesisk mand betalte mere end 60.000 for et enkelt glas af den skotske whisky Macallan. Nu har de dyre dråber vist sig at være forfalskede.
En kinesisk mand betalte mere end 60.000 for et enkelt glas af den skotske whisky Macallan. Nu har de dyre dråber vist sig at være forfalskede.

Man skal som bekendt ikke græde over spildt mælk. Men måske er det i orden at fælde en enkelt tåre, hvis man lige har betalt 63.000 kr. for et glas »forfalsket« whisky?

Allerede i sommer kunne schweiziske medier berette om kineseren Wei Zhang, der var trukket i spenderbukserne under et besøg på baren ’Devil’s Place Whisky Bar’ i vintersportsbyen St. Moritz.

Som whisky-entusiast var kineseren, der ifølge schweiziske medier er en af Kinas bedst betalte online-skribenter, nemlig rejst til Schweiz for at bruge store summer på at få lov til at smage den afsindigt eksklusive single malt whisky Macallan fra 1878.

Prisen på et enkelt glas fra den sjældne flaske lød på den nette sum af 10.000 schweizerfranc (ca. 63.000 kr., red.).

Umiddelbart en særdeles god forretning for hotelejeren Sandro Bernasconi, der selv havde æren af at servere de dyre dråber for Wei Zhang. Bernasconis fader havde selv investeret et femcifret beløb i den sjældne whisky for 25 år siden, der aldrig før havde været åbnet.

Efter kineserens besøg blev Bernasconi dog grebet af en bitter eftersmag, da han på internettet begyndte at læse om forfalskninger af sjældne whiskyer. Derfor besluttede den ærlige hotelejer sig i sidste ende for at spørge videnskaben til råds.

Bernasconi sendte flasken til universitetet i Oxford, hvor forskerne efter en kulstofsprøve for nylig nåede frem til en konklusion, der må bedrøve alverdens whisky-elskere.

Flaskens indhold er nemlig med 95 pct. sikkerhed fremstillet mellem 1970 og 1972, lød forskernes vurdering, der ramte Sandro Bernasconi som et chok.

»I alle de år mistænkte vi aldrig, at det ikke drejede sig om en original,« siger han ifølge Spiegel.

I oktober i år rejste Sandro Bernasconi derfor personligt til Beijing for at råde bod på salget af den forkerte whisky og for at give Wei Zhang pengene tilbage. Heldigvis var Wei Zhang hverken sur eller forurettet, da Bernasconi fortalte ham, at den berømte whisky med al sandsynlighed stammer fra 1970’erne og ikke 1878, skriver onlineportalen 20 Minuten.

»I Kina er det kutyme, at man retter op på sine fejl,« siger Sandro Bernasconi til onlineportalen 20 Minuten.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.