Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Biskopper i Chile træder tilbage efter skandaler

Pave Frans er den første pave, som offentlig fordømmer pædofile præster for sex overgreb.

Pave Frans er den første pave, som offentlig fordømmer sexovergreb, som er fået af pædofile præster. Paven har taget imod afskedsbegæringer fra tre biskopper i Peru, hvoraf en ståri centrum i en skandale omkring chilenske præsters sexmisbrug. Tony Gentile/Reuters
Pave Frans er den første pave, som offentlig fordømmer sexovergreb, som er fået af pædofile præster. Paven har taget imod afskedsbegæringer fra tre biskopper i Peru, hvoraf en ståri centrum i en skandale omkring chilenske præsters sexmisbrug. Tony Gentile/Reuters

Pave Frans har taget imod afskedsbegæringer fra tre biskopper i Chile, hvoraf en står i centrum i en skandale omkring chilenske præsters sexmisbrug.

Det er sket på et tidspunkt, hvor paven har iværksat en udrensning i den katolske kirke efter en række skandaler omkring pædofili og sexmisbrug og forsøg på at dække over dem.

I en pressemeddelelse fra Vatikanet mandag hedder det, at pave Frans har taget imod opsigelser fra biskop Juan Barros i Osorno, biskop Gonzalo Duarte i Valparaíso og biskop Cristian Caro i Puerto Montt.

Ud af de tre er det kun den 61-årige Barros, som er yngre end pensionsalderen, som er 75 år.

Barros har stået i centrum af skandalerne i den katolske kirke i Chile, siden han var tæt på Chiles mest berygtede præst og blev anklaget af vidner for at lukke lukke øjnene for sexovergreb.

Pave Frans er den første pave, som offentlig fordømmer sexovergreb, som pædofile præster har gjort sig skyldige i.

»Aldrig igen, skriver paven i et brev, der siger, at han skammer sig over, at hverken han eller kirkens ledere i Chile nogensinde lyttede til ofrene, da sexskandalen i det sydamerikanske land udviklede sig.«

Hele delegationen af chilenske biskopper trådte tilbage i sidste måned efter en række møder med paven i Vatikanet. Det skete, efter at adskillige præster var blevet beskyldt for at dække over sexkrænkelser, som blev begået af den pædofile præst Fernando Karadima i 1980'erne og 1990'erne.

Siden 2000 er omkring 80 katolske præster i Chile blevet meldt for sexkrænkelser.

Paven blev selv involveret i skandalen, da han under et besøg i Chile i januar forsvarede Barros.

Paven har undskyldt og skal i den kommende weekend mødes med nogle af ofrene for de mest berygtede pædofile chilenske præster.

I sit otte sider lange brev til chilenske troende takker han ofrene for deres tapperhed og tålmodighed i jagten på sandheden, selv om det kunne virke håbløst på grund af kirkens forsøg på at miskreditere dem.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.