Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Berørt EU-præsident står fast på kritik af flygtningekvoter

EU-præsidenten forsøger at finde kompromis om flygtninge, for flertalsbeslutninger er ikke solidariske.

- Jeg har ikke ændret mening. Overhovedet ikke, siger EU-præsident Donald Tusk om sin kritik af ineffektive flygtningekvoter. Scanpix/John Thys
- Jeg har ikke ændret mening. Overhovedet ikke, siger EU-præsident Donald Tusk om sin kritik af ineffektive flygtningekvoter. Scanpix/John Thys

Bruxelles. Efter kritik fra flere stats- og regeringschefer står EU's præsident fast på sin kontroversielle konstatering af, at et kvotesystem for flygtninge ikke har virket.

- Jeg har ikke ændret mening. Overhovedet ikke, siger Donald Tusk.

En obligatorisk omfordeling af flygtninge mellem medlemslandene har været ineffektiv, og det fører ikke til noget, lød et oplæg fra Tusk før topmødet i Bruxelles torsdag og fredag.

Den melding faldt ikke i god jord hos den svenske statsminister, Stefan Löfven.

Socialdemokraten med det rolige gemyt slog inden mødet fast, at Tusk "tog fejl", og han "gik imod flertallet".

Löfven har appelleret til at vise "solidaritet". Og præcis det ord reagerer den polske EU-præsident på.

Tusk erkender, at lande i hans region "skal være bedre til at demonstrere solidaritet i praksis".

- Det er specielt vigtigt for mig personligt. Det var et varemærke for Polen, og jeg vil blive meget skuffet, hvis mit land bliver et eksempel på noget helt andet.

- Jeg håber, at jeg kan overbevise mine venner i Polen, siger Tusk.

Målet for præsidenten er at finde et kompromis, som alle kan acceptere.

Spørgsmålet om flygtninge har delt EU i vest og øst, hvor Polen, Tjekkiet og Ungarn har nægtet at tage imod de flygtninge, som det er blevet besluttet.

Tusk vil nødig ende i en situation, hvor et flertal skal tvinge en beslutning igennem mod et mindretals vilje.

- Jeg er helt klar over, at vi - når det bliver for svært - kan anvende en kvalificeret flertalsbeslutning. Det er effektivt. Men en kvalificeret flertalsbeslutning er ikke synonym med solidaritet, siger Donald Tusk.

Derfor har præsidenten i første omgang forsøgt at finde et kompromis, da det er "den bedste måde at beskytte solidariteten".

Et middagsmøde mellem lederne torsdag førte dog ikke noget med sig. Landene er fortsat uenige om spørgsmålet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.