Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Berlusconi: Monti danser efter Tysklands pibe

Silvio Berlusconi beskylder sin efterfølger, Mario Monti, for at lade Tyskland diktere støvlelandets økonomi.

Premierminister Mario Monti (tv.) poserer her med Silvio Berlusconi i Chigi Paladset i Rom tilbage i november 2011. Nu vil Berlusconi tilbage i italiensk politik og lægger hårdt ud med at håne Monti.
Premierminister Mario Monti (tv.) poserer her med Silvio Berlusconi i Chigi Paladset i Rom tilbage i november 2011. Nu vil Berlusconi tilbage i italiensk politik og lægger hårdt ud med at håne Monti.

Italiens tidligere - og måske kommende - ministerpræsident, Silvio Berlusconi, fortsætter med at bringe sig selv i mediernes søgelys.

Torsdag tiltrak »il cavaliere«, som han også kaldes, sig stor opmærksomhed, da han annoncerede, at han er parat til et politisk comeback ved valget næste år.

Og nu langer Berlusconi ud efter den nuværende teknokratregering under ledelse af Mario Monti, som har påtaget sig en stor opgave med at rydde op i det italienske fallitbo efter Berlusconis mange år ved magten.

Berlusconi beskylder Monti for at føre en økonomisk politik dikteret af Tyskland, og det har ført støvlelandet ind i recession, lyder anklagen.

- Monti-regeringen har fulgt en tyskcentreret politik, som Europa har forsøgt at pålægge andre stater, og det har skabt en krisesituation, som er meget værre end dengang, vi var i regering, siger han til sin egen TV-kanal 5TV.

Berlusconi beskylder samtidig tyskerne for at have udnyttet den finansielle krise til at sænke Tysklands egne låneomkostninger på bekostning af andre stater, og det peger ifølge nyhedsbureauet Reuters på, at Italiens rigeste mand er parat til at kaste sig ud i en hård valgkamp, som vil komme til at handle om EU-spørgsmål.

Den 76-årige mediemogul har længe været en markant kritiker af den nuværende premierminister Mario Montis økonomiske politik. Berlusconi har i flere omgange truet med at trække støtten til regeringen fra sit PDL-parti, hvormed regeringen vil miste sit parlamentariske grundlag.

Mario Monti meddelte i weekenden, at han vil trække sig som premierminister efter vedtagelsen af næste års finanslov på grund af manglende støtte fra netop PDL. Hvad Super-Mario, som han er blevet døbt, herefter skal bedrive, står hen i det uvisse. Selv lader Monti en dør stå på klem for, at han fortsat vil beskæftige sig med politik - direkte adspurgt om hans politiske fremtid svarede Monti ifølge Reuters afvigende, men han gjorde det klart, at han fortsat ønsker at påvirke den offentlige opinion.

- Politik er, når alt kommer til alt, et spørgsmål om kultur, det vil sige at forsøge at give folkets idéer retning, svarede Monti kryptisk og fortsatte:

- Det mener jeg, jeg gjorde, da jeg var professor (i økonomi, red.). Jeg har forsøgt at gøre det i min korte periode som premierminister. Jeg er sikker på, at uanset hvad jeg skal i fremtiden, så vil jeg fortsætte med at gøre det, siger den 69-årige Monti til italiensk TV.

I Italien går spekulationerne på, at Monti kan gå hen og blive Italiens næste præsident, andre forventer, at han vil tilslutte sig et af centrumpartierne og melde sig ind i næste års valgkamp.

Efter at det blev kendt, at Monti, der har stået i spidsen for flere økonomiske reformer, ville træde tilbage faldt Italiens aktier, og obligationsmarkedet straffede også Italien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.