Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Berlins borgmester advarer Trump mod at bygge grænsemur

Borgmesteren i den tidligere opdelte tyske storby opfordrer USA's præsident til at opgive sin grænsemur.

Berlin. Borgmesteren i Berlin blander sig nu i debatten om den amerikanske præsident Donald Trumps kontroversielle forslag om at bygge en flere tusinde kilometer lang mur på grænsen til Mexico.

- Byg ikke den mur, lyder opfordringen fra Michael Müller, borgmester i Tysklands hovedstad, i en erklæring.

Müller forklarer sin indblanding med, at Berlin, som i mange år var delt af en mur, "ikke stiltiende kan se på, når et land planlægger at bygge en mur".

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Tro over for sine løfter under efterårets valgkamp i USA underskrev Trump onsdag et dekret om byggeri af en "fysisk barriere" langs den 3200 kilometer lange grænse.

Og i et interview med tv-stationen ABC News gjorde han det klart, at hensigten er at få håndværkerne i gang hurtigst muligt.

I protest mod byggeplanerne aflyste Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, torsdag et planlagt besøg i Washington på tirsdag.

Under den kolde krig var Berlin fra 1961 til slutningen af 1989 splittet af Berlinmuren.

- Vi berlinere ved bedst, hvor meget lidelse opdelingen af et helt kontinent med pigtråd og beton kan medføre, udtaler Michael Müller.

Borgmesteren refererer til Jerntæppet, som forhindrede fri bevægelighed mellem Vest- og Østeuropa.

At noget tilsvarende nu er undervejs i begyndelsen af det 21. århundrede på den anden side af Atlanterhavet er håbløst, mener Michael Müller.

- Vi kan ikke bare acceptere det, hvis vores historiske erfaringer tilsidesættes af dem, som vi i høj grad skylder vores frihed: amerikanerne.

I sin opfordring til Trump om "ikke at gå ned ad den forkerte vej", som fører til "isolation og udstødelse", fremhæver socialdemokraten Müller også den fortsatte opdeling af den koreanske halvø og Cypern.

Borgmesteren genkalder sig også den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagans nu legendariske appel i 1987 til Sovjetunionens daværende leder, Mikhail Gorbatjov:

- Hr. Gorbatjov, riv denne mur ned, sagde Reagan i en tale ved Brandenburger Tor, den berømte byport i Berlin.

- Kære præsident, byg ikke den mur, lyder det i Müllers appel til Trump.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.