Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Benedikt XVI frygtes at påvirke pavevalg

Når en ny pave vælges, plejer hans forgænger at være død og borte. Men når kardinalerne mødes i Rom for at udpege efterfølgeren, vil den nuværende pave stadig kunne påvirke valget, frygter reformvenlige katolikker.

Når kardinalerne mødes i Rom for at udpege en ny pave, skal de forholde sig til en ny situation. Forgængeren, i dette tilfælde Pave Benedikt d. 16., vil stadig være i live til at påvirke udnævnelsens af hans efterfølger. Og det er usundt, siger Kaare Rübner Jørgensen, historiker og formand for de kritiske katolikker i foreningen VEOK.

- Man skal huske på, at han selv har udpeget mange af de kardinaler, der skal finde en ny pave imellem sig. Selvom kardinalerne afskærer enhver kontakt til omverdenen i de to-tre dage, der går, før den nye pave er valgt, vil han stadig kunne dyrke sin indflydelse, siger Kaare Rübner Jørgensen.

Da Pave Benedikt d. 16 blev valgt i 2005 var der 115 kardinaler, der var under 80 år, og derfor berettiget til at stemme på en kandidat i blandt dem. Når den nye pave skal vælges, vil han skulle findes mellem 120 kardinaler. Der er ingen kardinal i Danmark eller Norden, men Tyskland er repræsenteret ved i alt seks kardinaler fra i alt 27 bispedømmer og syv ærkebispedømmer.

Pensioneret pave vil leve stille liv

Pave Benedikt d. 16. træder tilbage d. 28. februar kl. 20, og kort efter begynder valget af hans efterfølger. Der vil formentlig gå to eller tre dage, før den hvide røg stiger op af skorstenen på Det Sixtinske Kapel og forkynder, at valget af den nye pave er truffet. Kardinalerne skal afgive deres første stemme om eftermiddagen den første dag, hvor de er samlet. Herefter mødes de igen to gange om formiddagen på den følgende dag og to gange om eftermiddagen. Herefter plejer der at ligge en afgørelse.

Pave Benedikt d. 16 har selv meddelt, at han indtager en tilbagetrukket rolle som »pensioneret pave«. Men måske vil loyale kardinaler ikke tage det opgør, som efter VEOKs opfattelse er nødvendigt.  

- Nogle kardinaler vil måske føle, at de bør følge hans linje, når den nye pave skal udpeges. Han er der jo stadig til at se, om de har været loyale, uddyber Kaare Rübner Jørgensen.

De reformvenlige katolikker frygter, at den nye pave vil fortsætte sporet efter sin forgænger, der beskyldes for at være for dårlig til at bygge broer mellem de mange fraktioner, der findes i den katolske kirke. Samtidig beskyldes den nuværende pave for at være for konservativ. 

- Pave Benedikt d. 16. ville eksempelvis genindføre den latinske messe overalt i verden. Det ville sige, at den danske oversættelse skulle tilsidesættes i danske kirker, fortæller Rübner Jørgensen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.