Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Belgisk politi droppede overvågning af terrormistænkte af mangel på penge

Politimand i Molenbeek tippede myndighederne om brødrene Abdeslam, ti måneder før de deltog i angreb i Paris.

Salah Abdeslam (nr. 2 øverst fra venstre) og Brahim Abdeslam (nr. 2 nederst fra venstre) portrætteret sammen med otte andre personer, der knyttes til terrorangrebet i Paris den 13. november.
Salah Abdeslam (nr. 2 øverst fra venstre) og Brahim Abdeslam (nr. 2 nederst fra venstre) portrætteret sammen med otte andre personer, der knyttes til terrorangrebet i Paris den 13. november.

Ni måneder før angrebene i Paris droppede belgisk politi på grund af pengemangel en undersøgelse af to brødre, der senere deltog i massakren, selv om de på forhånd var blevet udpeget som terrormistænkte.

Det fremgår ifølge den belgiske avis Le Soir af en rapport, der er afleveret til en undersøgelseskomité i Belgiens parlament.

Parlamentskomitéen skal granske fejl begået af de belgiske myndigheder i tiden op til angrebene i Paris 13. november sidste år, hvor 130 blev dræbt.

Rapporten beskriver, hvordan Belgiens føderale politi opgav at følge brødrene Salah og Brahim Abdeslam ni måneder før angrebene i Paris, fordi der ikke var råd til det.

En lokal politibetjent i den socialt belastede indvandrerkommune Molenbeek, der har udklækket flere terrorister, tippede de føderale myndigheder om de to brødre tilbage i januar 2015.

Derefter bad en antiterroranklager det føderale politi om at kigge nærmere på brødrene Abdeslam, blandt andet ved at holde øje med deres telefonsamtaler og e-mails.

Men politienheden fulgte aldrig op på mistanken, fordi de ifølge rapporten både manglede mandskab og penge til at efterforske de to brødre.

Under angrebene i november sidste år sprængte Brahim Abdeslam sig selv i luften foran en bar, mens hans bror Salah Abdeslam som den eneste overlevende mistænkte fra angrebene i Paris blev anholdt i Molenbeek 18. marts.

De belgiske myndigheder er blevet udsat for voldsom kritik både hjemme og i udlandet for ikke at have gjort mere for at forhindre angrebene i Paris.

Kritikken er kun steget efter angrebene 22. marts i lufthavnen og metroen i Bruxelles, hvor 32 blev dræbt af tre selvmordsbombere.

Der har vist sig at være klare forbindelser mellem angrebene i Paris og Bruxelles.

Salah Abdeslam venter i øjeblikket på at blive udleveret fra Belgien til retsforfølgelse i Frankrig. Han har afvist, at han på forhånd kendte til angrebene i Bruxelles.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.