Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Belgisk konge i modvind efter juletale

Skarp kritik er blevet rettet mod den belgiske Kong Albert II, efter at han i sin juletale drog paralleller mellem de nuværende økonomiske vanskeligheder og fascismen i 1930erne.

Belgiens kong Albert
Belgiens kong Albert

Den belgiske Kong Albert II har modtaget skarp kritik, efter at han i sin juletale drog paralleller til fascismen i 1930erne i en advarsel om faren ved at søge syndebukke for de aktuelle økonomiske vanskeligheder. Det skriver BBC News.

Den flamske separatistleder Bart de Wever antager, at bemærkningerne er rettet mod ham og udtaler, at Kong Albert II i sin tale er gået over grænsen i sin rolle som konge.

I juletalen opfordrede den belgiske konge til, at »i de vanskelige tider, vi lever i, bør vi være på vagt og se igennem populisternes argumenter«.

Med populister, forklarede Kong Albert II ifølge BBC News, at han talte om de personer, der »forsøger at finde syndebukke for krisen, hvad enten de er udlændinge eller landsmænd fra andre dele af landet«.

Sådan en tankegang fandtes i Belgien såvel som i de fleste andre europæiske lande under krisen i 1930erne.

- Og populisternes reaktion fra dengang må aldrig blive glemt, sagde Kong Albert II i sin tale.

Udtalelserne fik Bart de Wever til at kritisere kongen i flere medier og ifølge BBC News at udtrykke sin tvivl over for monarkens rolle som den »konstitutionelle dommer«.

Den flamske separatistleder angreb ligeledes Belgiens fransktalende premierminister Elio Di Rupo for at »gemme sig bag tronen«.

Kritikken fra Bart de Wever blev fulgt op af en række kommentarer fra politiske eksperter og kommentatorer, der ifølge BBC News vurderede, at talen på TV havde grebet ind i den politiske debat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.