Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Belgisk diplomat skal lede brexit-forhandlinger for EU

EU har udpeget belgieren Didier Seeuws til at lede forhandlingerne med Storbritannien om landets exit fra EU.

Den 50-årige Didier Seeuws (th.) skal lede forhandlingerne med Storbritannien om landets udtræden af unionen. Scanpix/Dirk Waem
Den 50-årige Didier Seeuws (th.) skal lede forhandlingerne med Storbritannien om landets udtræden af unionen. Scanpix/Dirk Waem

Bruxelles. Den højtstående belgiske diplomat Didier Seeuws er blevet udpeget som EU's chefforhandler i brexit-forhandlingerne med Storbritannien.

Det er EU-præsident Donald Tusk, der lørdag har sat navn på forhandleren. Det oplyser en EU-talsmand ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Seeuws skal således repræsentere de 27 resterende EU-lande i forhandlingerne.

Didier Seeuws var frem til 2014 kabinetschef for Herman Van Rompuy, Donald Tusks belgiske forgænger. Yderligere har 50-årige Seeuws været talsmand for tidligere belgisk premierminister Guy Verhofstadt i løbet af dennes tid som medlem af EU-Parlamentet.

Frem til nu har Didier Seeuws stået for at håndtere spørgsmål om transport, telekommunikation og energi for Det Europæiske Råd, men fremover bliver han altså manden, der skal koordinere Storbritanniens skilsmisse fra EU.

Det har hidtil været den danske topdiplomat Jeppe Tranholm Mikkelsen, der som generalsekretær i EU's Ministerråd har siddet for bordenden.

Jeppe Tranholm Mikkelsen var således med ved forberedelserne af og opfølgningen på den aftale, som den britiske premierminister, David Cameron, fik forhandlet hjem ved et EU-topmøde i februar.

De detaljerede juridiske forhandlinger med briterne ventes at blive håndteret af EU-Kommissionen med præsident Jean-Claude Juncker i spidsen. Imens vil Donald Tusk være den, som mægler de politiske aftaler på plads.

Udenrigsministrene fra Tyskland og Frankrig sagde efter et møde i Berlin lørdag mellem EU's seks oprindelige medlemslande, at det britiske EU-exit skal i gang hurtigst muligt for at undgå en lang periode med usikkerhed.

Storbritannien må således snarest gøre brug af artikel 50 i Lissabon-traktaten, mener Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

Artikel 50 handler om et medlemslands udtrædelse af unionen og vil udløse forhandlinger om det såkaldte brexit.

- Processen efter artikel 50 skal iværksættes hurtigst muligt for at undgå et forlænget dødvande, sagde Steinmeier.

Mødet har fået kritik fra andre medlemslande, der mener, at alle drøftelser om kommende reformer skal holdes blandt samtlige af EU's 27 tilbageværende medlemslande.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.