Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

BBC: Israel vidste, at Hamas ikke dræbte teenagere

Ifølge en BBC-journalist vidste Israel, at Hamas ikke dræbte tre israelske teenagere i juni. Oplysningerne er en bombe under Israels lederskab, der har beskyldt Hamas for mordene.

En israelsk officer fortæller om de underjordiske tunneller på en guidet tur for journalister. Tunnellerne er gravet fra Gaza og ind i Israel og bliver brugt af militante palæstinensere til grænseoverskridende angreb. Israel har lanceret en militær offensiv med sigte på at ødelægge dem.
En israelsk officer fortæller om de underjordiske tunneller på en guidet tur for journalister. Tunnellerne er gravet fra Gaza og ind i Israel og bliver brugt af militante palæstinensere til grænseoverskridende angreb. Israel har lanceret en militær offensiv med sigte på at ødelægge dem.

BEIRUT: Da ligene af tre israelske teenagere blev fundet på den israelsk besatte vestbred i juni, var Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, hurtigt ude og konkludere:

»Hamas er ansvarlig, og Hamas vil betale,« sagde han og indledte en massiv kampagne mod Hamas, der har udviklet sig til krigen i Gaza, som har kostet over 1.139 palæstinensere livet – langt de fleste civile.

Nu viser nye oplysninger fra BBC, at Netan­yahu tilsyneladende vidste, at Hamas ikke stod bag mordene. Med sin offentliggørelse af tweets om sine samtaler med Israels politi-talsmand, Micky Rosenfeld om, at Israel vidste, at Hamas ikke dræbte teenagerne, bekræfter BBC-journalisten Jon Donnison, hvad mange iagttagere allerede debatterer.

Flere end 100 palæstinensere er over det seneste døgn blevet dræbt i Gaza, efter at Israels militær har intensiveret sine angreb i landstriben. Det forlyder også, at flere FN-ansatte er blevet dræbt. Gazas eneste elektricitets­anlæg blev ramt tirsdag, da Israel udførte 150 luftangreb, hvilket truede med at mørklægge enklaven.

Israel advarer om, at en længerevarende konflikt venter forude. Ifølge en talsmand for Israels militær indikerer angrebene en »gradvis forøgelse af presset på Hamas«. Netanyahu sagde mandag, at Israel ikke vil indstille sin offensiv, før Hamas’ netværk af tunneller er ødelagt. Israel har mistet 53 soldater og tre civile.

BBCs tweets: Israel vidste besked

BBC-journalisten Jon Donnison har i fire tweets offentliggjort bidder af et interview, han lavede med Micky Rosenfeld, talsmand for Israels politi, om kidnapningen og mordet på de tre israelske teenagere. Ifølge Jon Donnison fortalte Rosenfeld ham, at mændene bag mordet »helt klart var en isoleret celle, med bånd til Hamas, men ikke under Hamas’ lederskab«. Donnison fortsætter i et andet tweet med at citere Rosenfeld for at sige, at »(...) hvis Hamas havde stået bag kidnapningen, ville Israels politi have vidst det på forhånd«. Men isolerede celler er ifølge Rosenfeld i interviewet, »meget sværere at spore«.

De nye oplysninger er en bombe under Israels lederskab. Nogle kritikere udlægger dem som, at Israel bevidst brugte kidnapningen den 12. juni som anledning til først at arrestere hundredvis af Hamas-aktivister på Vestbredden. Da Hamas reagerede vredt på arrestationerne og affyrede raketter fra Gaza, angreb Israel Gaza med luftangreb, og parterne optrappede derpå gradvist til en krig, der har kostet over 1.139 palæstinensere livet, de fleste civile og heraf mindst 226 børn.

Micky Rosenfeld benægter, at han har sagt dette og fastholder, at han kun har informeret BBC-journalisten om den officielle linje. Jon Donnisons tweets understøtter imidlertid, hvad mange iagttagere og medier løbende har debatteret. Det ville for det første være dumt af Hamas at kidnappe israelere i juni – hvor Hamas netop havde indgået en aftale om en samlingsregering med det mere moderate palæstinensiske Fatah-parti, lyder ræsonnementet fra bl.a. mediet Buzzfeed. Skulle Hamas endelig have fundet på at kidnappe israelere, ville de næppe dræbe dem, eftersom Hamas’ kalkule i forhold til at kidnappe er at få frigivet fanger fra israelske fængsler.

PLO erklærer våbenhvile

FN offentliggjorde i går, at de fandt et våbenlager under en af deres skoler i Gaza. Skolen var ikke i brug. Samtidig oplyser Israels militær efter en undersøgelse, de har foretaget af et angreb på en FN-skole i torsdags, at de ikke mener, at israelske granater forårsagede drabet på 16 palæstinensere på skolen. Ifølge militæret var skolegården tom, da Israel ramte den. Palæstinensere fastholder, at det var israelske missiler, der ramte skolen, som fungerede som flygtningecenter. FN har endnu ikke konkluderet, hvem der stod bag angrebet.

PLO, Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, erklærede i går eftermiddag en 24-timers våbenhvile, kort før en palæstinensisk delegation bestående af repræsentanter for Hamas, Fatah og Islamisk Jihad skulle rejse til Cairo for at forhandle et egyptisk våbenhvileforslag. Hamas erklærede senere, at PLOs oplysninger var forkerte.

»Vi indvilger ikke i en våbenhvile, før Israel forpligter sig til ro,« udtalte Hamas-talsmanden Sami Abu Zuhri.

Ifølge palæstinensiske kilder har Egypten, Hamas, Fatah og Islamisk Jihad de seneste to dage holdt intense forhandlinger med Egypten­.

Palæstinensiske fraktioner har tilsyneladende accepteret at lade Fatah-styrker – ikke Hamas – vogte Rafah-grænsen til Egypten, hvilket potentielt kan formilde Egypten til at lempe deres blokade af Gaza. En lempelse af Egyptens og Israels blokade af Gaza er et af Hamas’ vigtigste krav for at indgå en våbenhvile. Det forlyder også, at Egypten nu er tilbage i spil som mægler frem for Qatar og Tyrkiet.

I løbet af eftermiddagen tirsdag blev mindst 13 palæstinensere dræbt af israelske granatangreb i Jabaliya i det nordlige Gaza.

Gazas beboere har kun haft strøm få timer om dagen, siden krigen brød ud. Efter angrebet på elektricitetsværket står de nu over for måneder uden elektricitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.