Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Baskisk separatistgruppe vil lægge våbnene lørdag

I et brev til BBC skriver den baskiske separatistgruppe ETA, at den vil aflevere alle våben lørdag.

Den baskiske separatistgruppen ETA er endelig klar til at overdrage våbnene til myndigheder. Dermed er 40 års væbnet kamp for en uafhængig baskisk stat i Nordspanien og Sydfrankrig endegyldig slut. Arkivfoto. Reuters/Pablo Sanchez
Den baskiske separatistgruppen ETA er endelig klar til at overdrage våbnene til myndigheder. Dermed er 40 års væbnet kamp for en uafhængig baskisk stat i Nordspanien og Sydfrankrig endegyldig slut. Arkivfoto. Reuters/Pablo Sanchez

Den baskiske separatistgruppe ETA er parat til at lade sig afvæbne fuldstændig.

Det oplyser gruppen i et brev til britiske BBC.

I brevet fremgår det, at gruppen "vil lægge alle våben" lørdag 8. april, efter at det baskiske parlament har krævet, at ETA lader sig afvæbne hurtigst muligt.

Gruppen skriver, at den vil aflevere samtlige våben lørdag, men tilføjer i samme forbindelse, at "fredens fjender" måske vil blokere processen.

- Afvæbningen er i morgen, skriver gruppen i brevet, der er dateret 7. april, ifølge BBC.

I brevet fremgår det desuden, at gruppen vil overdrage hele arsenalet (våben og sprængstoffer) til repræsentanter fra det baskiske civilsamfund.

Afvæbningen vil ifølge gruppen ske i den franske by Bayonne, der ligger i den baskiske region i Sydfrankrig.

Meldingen fra ETA kommer, efter at lederen af det baskiske regering, Inigo Urkullu, i sidste måned sagde, at gruppen var klar til at overdrage våbnene.

Urkullu opfordrede i samme forbindelse til den franske og spanske regering til at være ambitiøse og åbne for en direkte kommunikation med gruppen i forhandlingerne med baskerne.

Den spanske regering afviste dog appellen og krævede i stedet, at gruppen "blev opløst" og ville "forsvinde for evigt".

ETA roser i brevet til BBC de baskiske myndigheder for en "hård og vanskelig" proces op til afvæbningen.

Samtidig kalder gruppen både Frankrig og Spanien stædige.

ETA har tidligere sagt, at den var villig til at lægge våbnene, hvis medlemmerne blev tilbudt amnesti eller forbedrede forhold til gruppens fængslede medlemmer.

Det afviste den franske indenrigsminister, Bruno Le Roux, kategorisk i sidste måned.

- Betingelserne for deres afvæbning kan ikke blive genstand for nogen form for forhandling, sagde Le Roux i marts.

Allerede i 2011 erklærede gruppen, at den havde opgivet kampen for at etablere en uafhængig baskisk stat i det nordlige Spanien og det sydlige Frankrig.

I den forbindelse afleverede gruppen dog kun en andel af dens våbenarsenal til myndighederne.

Gruppen har stået bag attentater og bombeangreb i mere end 40 år og menes at være ansvarlig for 829 drab. Gruppen betegnes som en terrororganisation af EU.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.