Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bangladesh vil flytte 100.000 flygtninge til ubeboelig ø

Amnesty International kalder planerne om at flytte tusindvis af rohingyaer til en øde ø en "forfærdelig fejl".

Regeringen i Bangladesh vil bruge 280 millioner dollar på at forvandle en hidtil ubeboelig ø til et hjem for 100.000 rohingya-flygtninge. Reuters/Susana Vera/arkiv
Regeringen i Bangladesh vil bruge 280 millioner dollar på at forvandle en hidtil ubeboelig ø til et hjem for 100.000 rohingya-flygtninge. Reuters/Susana Vera/arkiv

Dhaka. Regeringen i Bangladesh vil forvandle en øde ø til et foreløbigt hjem for flere end 100.000 rohingyaer, der flygtet fra voldshandlinger i nabolandet Myanmar.

Tirsdag godkendte parlamentet i Bangladesh planen til 280 millioner dollar - omkring 1,7 milliarder kroner - selv om nødhjælpsorganisationer og menneskerettighedsgrupper kalder øen ubeboelig.

Det skete, blot få dage efter at Myanmar havde underskrevet en aftale, der skal sikre, at man kan begynde hjemsendelsen af flygtningene inden for to måneder.

Planlægningsminister i Bangladesh Mustafa Kamal siger, at det vil tage tid at sende tusindvis af flygtninge tilbage til Myanmar. Derfor skal der findes en midlertidig løsning.

Han siger, at planen om at huse 100.000 flygtninge på øen Thenger Char vil være klar i 2019.

- Mange rohingyaer lever under frygtelige forhold, siger Mustafa Kamal ifølge nyhedsbureauet Reuters. Han kalder den massive flygtningestrøm for en trussel for både sikkerheden og miljøet.

Initiativet møder stor kritik fra menneskerettighedsgruppen Amnesty International.

- Det ville være en forfærdelig fejl at flytte rohingya-flygtningene til en ubeboelig ø, der ligger langt fra andre flygtningelejre og er udsat for oversvømmelser, udtaler Biraj Patnaik, der er direktør for Amnesty International i Sydøstasien, i en pressemeddelelse.

Flere end 620.000 rohingyaer har søgt tilflugt i Bangladesh, efter at militæret i Myanmar lancerede en modoffensiv mod det muslimske mindretal i Rakhine-staten sidst i august.

Bangladeshs udenrigsminister, Abul Hassan, appellerede allerede i september om international hjælp til at få transporteret de mange flygtninge til Thenger Char.

Thenger Char ligger to timers sejlads fra den nærmeste flygtningelejr. Øen bliver ofte oversvømmet under monsunsæsonen fra juni til september.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.