Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ban Ki-moon forfærdet over saudiske henrettelser

FNs generalsekretær opfordrer til tilbageholdenhed i Mellemøsten efter henrettelsen af en shiitisk leder.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, forsøger søndag at gyde olie på vandene i Mellemøsten.
FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, forsøger søndag at gyde olie på vandene i Mellemøsten.

København: FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, forsøger søndag at gyde olie på vandene i Mellemøsten. Det sker, efter at Saudi-Arabien har henrettet den shiitiske leder Nimr al-Nimr.

Henrettelsen har ført til stor vrede i shiamuslimske Iran, hvor den religiøse leder ayatollah Khamenei søndag morgen har lovet en "guddommelig hævn" over de saudiarabiske politikere. Natten til søndag blev den saudiarabiske ambassade i Irans hovedstad, Teheran, sat i brand.

Nimr al-Nimr blev sammen med 46 andre henrettet efter terrordomme for terror i Saudi-Arabien.

- Generalsekretæren er forfærdet over henrettelserne. Sheik al-Nimr og flere af de andre henrettede er blevet dømt efter retssager, der giver alvorlige bekymringer over anklagernes substans og processens retfærdighed, skriver Ban Ki-moon i en kommentar på FN's hjemmeside.

Han fortæller, at han har talt imod henrettelsen af Nimr al-Nimr over for Saudi-Arabien. Samtidig understreger han, at han er meget imod dødsstraf og arbejder for en global afskaffelse af den.

- Generalsekretæren opfordrer til ro og tilbageholdenhed i reaktionerne på al-Nimrs henrettelse og opfordrer alle regionale ledere til at undgå at forværre de religiøse spændinger i regionen, skriver Ban Ki-moon yderligere.

Han tager samtidig afstand mod angrebet på den saudiske ambassade.

Saudi-Arabien er et sunnimuslimsk land, der længe har været i konflikt med shiamuslimske Iran.

Nimr har siden 2011 været en af de ledende kræfter i den shiamuslimsk ledede regeringsmodstand i Saudi-Arabien. Han blev anholdt i 2012, men nægtede alle anklager om støtte til terrorisme.

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), skrev natten til søndag på engelsk på Twitter:

- Bekymret over rapporter om de seneste henrettelser i Saudi-Arabien. Vi er modstandere af enhver brug af dødsstraf og fysisk afstraffelse globalt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.