Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Avis: Norske læger har fjernet 700 babyhjerner uden forældrenes samtykke

Uden forældrenes samtykke har norske retsmedicinere gennem 30 år fjernet hjerner fra 700 døde børn for at opklare gåden om vuggedød, skriver VG.

ARKIVFOTO. Retsmedicinsk Institut. Værktøj til obduktion.
ARKIVFOTO. Retsmedicinsk Institut. Værktøj til obduktion.

NORGE: Gennem 30 år har retsmedicinere i Norge opereret hjernerne ud af omkring 700 døde børn, skriver den norske avis VG.

Ifølge avisen har lægerne fjernet organer hos 0-3-årige børn for at bruge dem til forskning, og det er sket uden forældrenes accept. Retsmedicinerne mente, at det ville være for belastende for de pårørende at blive bedt om samtykke, viser beskrivelsen af forskningsprojektet, som VG har fået indsigt i.

I to måneder har den norske avis gransket forskningsrapporter og andet skriftligt materiale samt interviewet en række personer med indgående kendskab til det retsmedicinske miljø i Norge. Dokumentationen viser, at praksissen har stået på siden 1984, da en vuggedødsepidemi hærgede i Norge. Formålet var at opklare gåden om vuggedød.

»Hvis du har hørt gråden fra forældre, som har mistet et barn, vil du forstå. Da vi begyndte projektet, obducerede vi op til tre småbørn om dagen, som var døde af vuggedøden. Min drivkraft har hele tiden været at finde årsagen til vuggedød,« forklarer professor Torleiv Ole Rognum, der står bag forskningen, til VG.

Bjørn Magne Eggen, der er direktør for Folkehelseinstituttet i Norge, bekræfter over for avisen, at de små børns organer blev fjernet uden forældrenes vidende.

»Der blev ikke indhentet samtykke fra de pårørende. Det er ikke sket i de 30 år, hvor denne undersøgelse af børn, som er døde uventet, har stået på,« siger han.

Bjørn Magne Eggen understreger, at der er igangsat grundige undersøgelser for at få opklaret, om retsmedicinerne har handlet i strid med loven.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.