Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Australien til EU: Gør som os – stop flygtningebådene

Til gengæld for australsk bistand skal Cambodja huse bådflygtninge, som Australien har afvist. Australiens premierminister, Tony Abbott, opfordrer EU til at kopiere den hårde kurs og bruge den i Middelhavet.

Aftalen om, at Cambodja skal tage imod hundredvis af flygtninge, som har forsøgt at komme til Australien med skib, er blevet mødt med hård modstand og protester, blandt andet her ved den australske ambassade i Phom Phen.
Aftalen om, at Cambodja skal tage imod hundredvis af flygtninge, som har forsøgt at komme til Australien med skib, er blevet mødt med hård modstand og protester, blandt andet her ved den australske ambassade i Phom Phen.

Australien er nu ved at være klar til at sende de første afviste flygtninge til Cambodja, hvor de i henhold til en udskældt og kontroversiel aftale mellem de to lande skal genhuses.

Aftalen, der blev indgået sidste år og finpudset i sidste måned, indebærer, at den australske regering betaler Cambodja 40 mio. dollar, omkring 275 mio. kroner, for at tage imod bådflygtninge, som Australien har afvist.

»Den første gruppe af frivillige ventes at tage til Cambodja om kort tid,« oplyser en talskvinde for den australske immigrationsminister, Peter Dutton, til avisen The Australian.

Det har været fremme, at aftalen omfatter op mod 1.000 afviste flygtninge, men i første omgang handler det om omkring 200 bådflygtninge, som den australske kystvagt har opsnappet og anbragt i særlig lejre på stillehavsøerne Papua Ny Guinea og Nauru.

Kilder på Nauru oplyser til avisen Guardian Australia, at de australske myndigheder har omdelt breve til flygtningene, hvori de får besked på, at et fly med kurs med Cambodja snart vil være klar til afgang.

»At flytte til Cambodja er en mulighed for dig og din familie for at tage hul på et nyt liv i et sikkert land, fri for forfølgelse og vold, og skabe dig en fremtid,« hedder det blandt andet i brevet.

Cambodja er langtfra et paradis

Aftalen mellem Australien og Cambodja, der ud over bistand for 40 millioner dollar også betyder, at Australien i de første 12 måneder vil betale for flygtningens basale fornødenheder, skolegang og sundhedsydelser, er blevet kritiseret af FN og flere menneskerettighedsorganisationer. De beskylder Australien for at eksportere sit ansvar for flygtningene i strid med FNs Flygtningekonvention.

Desuden understreger blandt andre menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, at Cambodja på ingen måder er det »tropiske demokratiparadis«, som de australske myndigheder gør det til.

»Realiteten er, at Cambodja er en økonomi op ad bakke med en ineffektiv og korrupt regeringsførelse, hvor landets egne borgere dagligt møder korruption, undertrykkelse og vold,« som direktøren i organisationens australske afdeling, Elaine Pearson, udtrykker det.

Men kritikken afvises af den australske premierminister, Tony Abbott, der længe har ført en bevidst hård kurs over flygtninge, der søger mod Australien.

Bådflygtningene skal ikke have en chance for at sætte deres ben på australsk jord, og derfor har premierministeren indsat militærets flåde, så skibe og både med flygtninge – blandt andet fra Indonesien – ikke når Australiens kyster.

Ingen druknede ud for Australien

Hvis flygtningenes nationalitet ikke kan klarlægges, eskorteres de videre til særlige lejre på stillehavssøerne Papua New Guinea og Nauru.

Missionen kaldes »Operation Suveræne Grænser« og udgangspunktet er »nul tolerance« over for menneskesmuglerne og deres last af bådflygtninge.

Indsættelsen af flåden har været en succes i den forstand, at der i de seneste 18 måneder stort set ikke er anløbet et eneste flygtningeskib i Australien.

Der har heller ikke været rapporter om druknede bådflygtninge – i hvert fald ikke registrerede tilfælde – og den australske premierminister opfordrer nu EU-landene til at kopiere den hårde kurs i deres forsøg på at standse tilstrømningen af flygtningene over Middelhavet og samtidig undgå, at bådflygtningene drukner undervejs.

»Den eneste måde, man kan stoppe dødsfaldene, er faktisk ved at stoppe bådene,« siger Tony Abbott til avisen The Australian.

»Vi må være beslutsomme og standse det forfærdelige problem og den eneste måde, man kan standse dødsfaldene på, er ved at standse menneskesmuglerne. Det er derfor, det er så påtrængende, at landene i Europa vedtager meget håndfaste politikker, der vil sætte en stopper for menneskesmuglingen i Middelhavet,« pointerer den australske regeringschef.

I Danmark har Dansk Folkeparti fremhævet den australske model som en løsning på Europas flygtningekrise i Middelhavet.

Allerede i efteråret foreslog partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, i Berlingske, at flygtninge kunne flyves fra Danmark til lejre i f.eks. Kenya – på lignende vilkår som Cambodja modtager flygtninge, og han mener nu, at EU og Danmark bør følge opfordringen til at se nærmere på den australske model.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.