Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Australien bestiller ubåde for 250 milliarder kroner

Et fransk skibsværft vinder budkonkurrence om at levere 12 undervandsbåde til det australske søværn.

Sydney: Mens der herhjemme tales om beløb på 20-30 milliarder kroner i debatten om nye kampfly, så er det summer i en helt anden størrelsesorden, der er faldet ned i turbanen på et fransk skibsværft.

Foran en tysk og en japansk byder er det franske værft DCNS udpeget til at designe og bygge Australiens næste generation af undervandsbåde.

Det oplyser Australiens premierminister, Malcolm Turnbull, tirsdag ifølge flere australske medier.

- Vi gør det for at beskytte Australien, for at sikre vores østat, siger han.

Bestillingen omfatter 12 undervandsbåde til en samlet værdi af 50 milliarder australske dollar. Det svarer til godt 250 milliarder kroner.

Projektet er det største nogensinde for det australske søværn, som kan se frem til en fordobling af det nuværende antal undervandsbåde. Det ventes også at skabe tusindvis af nye arbejdspladser i landet.

De nye undervandsbåde skal ifølge premierminister Turnbull bygges i Adelaide i delstaten South Australia af "australsk stål og af australske arbejdere", siger han ifølge Sydney Morning Herald.

Den første af de nye krigsskibe ventes at ramme vandet i begyndelsen af 2030'erne. Australiens nuværende flåde af undervandsbåde daterer sig til tilbage til 1990'erne, og de aldrende skibe er dyre at vedligeholde. Efter planen skal de trækkes ud af aktiv tjeneste i 2026.

To andre konsortier, anført af henholdsvis Mitsubishi fra Japan og ThyssenKrupp fra Tysklan, havde også lagt billet ind på gigantordren.

Det japanske bud var længe anset som favorit til at løbe med sejren.

Japans forsvarsminister har sagt, at hvis kontrakten gik til Tokyo, ville det være med til at styrke den regionale sikkerhed. Og tidligere denne måned citerede avisen The Australian amerikanske embedsfolk for, at USA støttede det japanske bud.

Men det har også været nævnt, at Australien ved at vælge den japanske løsning kunne risikere at vække vrede hos sin største samhandelspartner, Kina.

Japan kræver nu en forklaring fra Australien på, hvorfor buddet blev fravalgt.

- Beslutningen er dybt beklagelig. Vi vil bede Australien om at forklare, hvorfor de ikke valgte vores design, siger forsvarsminister Gen Nakatani ifølge AFP.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.