Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Atomagentur tror Nordkorea har genåbnet plutoniumanlæg

FN-organ baserer sin antagelse på satellitbilleder, der viser fornyet atomaktivitet i Nordkorea.

IAEA ser tegn på, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, optrapper landets atomprogram. Scanpix/Ed Jones
IAEA ser tegn på, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, optrapper landets atomprogram. Scanpix/Ed Jones

Wien. Der er tegn på, at Nordkorea har genåbnet et anlæg til at oparbejde uran, som skal anvendes i atomvåben.

Det siger FN's Atomenergiagenturs leder, Yukia Amano, på baggrund af billeder fra satellitter.

- De indikationer, vi har fået ... handler om aktivitet, der har relation til fem megawatt- reaktoren, udvidelsen af berigelsesfaciliteter og aktiviteter, der har forbindelse til oparbejdelse (af plutonium red.), siger han.

- Eftersom vi ikke har inspektører på landjorden har vi kun kunnet observere på satellitbilleder. Vi kan ikke sige det med sikkerhed. Men vi har indikationer på visse aktiviteter gennem det, vi ser på satellitbillederne, føjer Amano til.

Det kunne være et tegn på, at Nordkorea er i gang med at optrappe sit atomvåbenprogram.

Blandt de ting, der kan ses på billederne fra anlægget Yongbyon, er "køretøjers bevægelser, damp, udledningen af varmt vand eller transport af materiel", forklarer lederen for FN-organet.

Nordkorea indstillede arbejdet på Yongbyon-reaktoren i 2007, efter at der var indgået en international aftale om bistand til Nordkorea, mod at landet droppede sit atomvåbenprogram.

Men Nordkorea begyndte at renovere anlægget, efter at landet i 2013 udførte sin tredje atomprøvesprængning.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.