Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ateister risikerer dødsstraf i flere lande

I mindst syv muslimske lande i verden er straffen for religiøs skepsis døden. Men også i nogle europæiske lande bliver ateister diskrimineret, viser en ny rapport.

Mens flere og flere melder sig ud af folkekirken i Danmark, så er det ikke lige så nemt at være religiøs skeptiker i andre dele af verden.Det viser en ny undersøgelse fra organisationen The International Humanist and Ethical Union, der repræsenterer ateister og humanister i mere end 40 lande.

- Der er love, der nægter ateister retten til at eksistere, som indskrænker deres religionsfrihed og ytringsfrihed, fratager dem deres statsborgerskab og begrænser deres ret til at gifte sig, står der i rapporten »Freedom of Thought 2012«, der har undersøgt det religiøse klima i 60 lande.

- Andre love hindrer deres adgang til offentlig uddannelse, forbyder dem at indtage offentlige hverv, forhindrer dem i at arbejde for staten og kriminaliserer deres kritik af religion, står der endvidere.

Af rapporten, som Reuters har haft adgang til, fremgår det, at man i mindst syv lande i verden risikerer at blive henrettet, hvis man bliver afsløret som ateist. I andre lande er social udstødelse, forfølgelse og diskrimination straffen for ikke at tro på en eller flere guder.

Det er særligt i islamiske lande, at straffen for at være ateist er høj. Her bliver »de vantro« ofte udsat for en brutal behandling fra enten staten eller andre tilhængere af den officielle religion, skriver Reuters.

Men rapporten viser også, at der er lande i Europa og delstater i USA, hvor ateister bliver behandlet som outsidere.

I Grækenland og Rusland er den ortodokse kirke eksempelvis højt hævet over kritik, og i Storbritannien er biskopperne fra Church of England automatisk medlem af Overhuset i parlamentet.

I USA er der både religions- og ytringsfrihed, men ifølge rapporten er der alligevel delstater, hvor det sociale og politiske klima betyder, at ateister får følelsen af, at de ikke er rigtige amerikanere. I mindst syv amerikanske stater er der desuden forfatningsmæssige bestemmelser, som betyder, at ikke-religiøse ikke kan bestride offentlige embeder.

Det står dog langt værre til i Afghanistan, Iran, Maldiverne, Mauretanien, Pakistan, Saudi Arabien og Sudan, hvor ateistiske synspunkter eller afvigelser fra den officielle religion kan føre til dødsstraf.

Fredag beskrev Berlingske, hvordan den danske folkekirke i løbet af årets tre første kvartaler ifølge Danmarks Statistik har modtaget 17.127 udmeldelser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Business
  • Politiko
  • Nationalt
  • Globalt
  • Debat
  • Kultur
  • Livsstil
  • AOK
  • Shop
  • E-avis