Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Assad lider sit hidtil største nederlag

De syriske oprørere har erobret landets vigtigste dæmning.

Den syriske præsident styrker har lidt det hidtil største militære nederlag til oprørerne.
Den syriske præsident styrker har lidt det hidtil største militære nederlag til oprørerne.

SYRIEN: Oprørerne i Syrien har erobret kontrollen over landets største dæmning og vandkraftværk, Taqba, som løber tværs over Eufratfloden, og de har dermed rettet endnu et alvorligt slag mod præsident Assad.

Reuters rapporterer, at dæmningen, som ligger 150 kilometer sydøst for byen Aleppo, blev bevogtet af særlige sikkerhedsstyrker og var befæstet med artilleri og antiluftskyts.

Men ved et lynangreb lykkedes det for oprørerne at sikre sig kontrollen over dæmningsbyggeriet, der er 60 meter højt og flere kilometer langt, og tage en del af sikkerhedsstyrkerne til fange.

Udover at være en strategisk sejr for oprørerne er erobringen også et moralsk nederlag for styret i Damaskus.

Dæmningsbyggeriet var et prestigeprojekt for den nuværende præsident Assads far, Hafez al Assad, og stod færdigt i 1970erne, og søen, som ligger bag dæmningen, er opkaldt efter faderen.

Samtidig har oprørerne erobret en nærliggende by, hvor en stor statue af Hafez al Assad blev ødelagt, filmet og lagt ud i på nettet.

En syrisk oppositionskilde i Storbritannien betegner oprørernes overtagelse af dæmningen som det største nederlag til Assad i den 22 måneder lange konflikt.

I Damaskus nærmer oprørerne sig byens centrum fra forstaden Jobar.

De seneste dage har oprørene og regeringsstyrker kæmpet indædt i forstaden, hvor oprørerne er brudt gennem hærens forsvarslinjer. Regeringshæren har trukket store forstærkninger til fra andre dele af Damaskus og kørt flere kampvogne til området for at stoppe deres fremgang.

Også i syd har oprørerne medvind i disse dage.

Ved grænseregionen mod Irak har de omringet byen Deir al-Zor fra alle sider, og slaget om byen er nært forestående. Byen ligger strategisk ved bredden af Eufrat på vejen mod den irakiske grænse.

Yderligere har oprørerne i regionen sikret sig en bro over floden, så de nu kan fragte forsyninger over til den modsatte bred og forstærke deres offensiv.

Web-tv: Syrien: Oprørere overtager kontrolpost uden for Damaskus

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.