Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Assad anklages for brug af forbudte våben

Syrisk militær anklages for både Scud-missiler og af bomber med napalm. Begge våbentyper er kontroversielle og forbudt at bruge i områder, hvor civile opholder sig.

Præsident Bashar al-Assad har taget hul på et nyt arsenal af forbudte og stærkt kontroversielle våben, efter forleden at være afsløret i at bruge de internationalt bandlyste klyngebomber mod børn på en legeplads.

Denne gang er det anvendelsen af brandbomber med et napalm-lignende indhold samt de berygtede Scud-missiler, der atter udstiller det syriske regimes »desperation og brutalitet«, som talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium, Victoria Nueland, udtrykker det over for internationale medier.

Den syriske regering afviser brugen af de kontroversielle våben, men såvel sikkerhedskilder i USA som i NATO har bekræftet, at missiler af Scud-typen, er blevet affyret mod oprørskontrollerede områder i det nordlige Syrien.

Det russisk udviklede Scud-missil blev verdenskendt, da Saddam Hussein under Golfkrigen i 1991 sendte op mod 40 missiler af sted mod Israel. De fleste blev skudt ned af amerikanske Patriot-missiler.

Torsdag fordømte generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fra NATO ifølge Reuters også det syriske militærs brug af Scud-milliler ved at betegne anvendelsen som »foragt for syriske menneskeliv«. Samtidig forudser han også det syriske regimes snarlige fald.

Ifølge CNN vurderer amerikanske analytikere, at præsident Assads råder over godt 400 Scud-missiler. I de fleste versioner er det et særdeles upræcist våben, der ikke kan skelne mellem civile og militære mål, hvilket ifølge Jes Rynkeby Knudsen, der er militærjuridisk rådgiver for Forsvarskommandoen, betyder, at det er stærkt kontroversielt.

- Der er ikke noget konkret forbud mod anvendelse af Scud-missiler som type, men anvendelse af et hvilket som helst våben, der ikke kan rettes mod specifikke militære mål, er folkeretsstridige, og i sine tidligere versioner var det et meget upræcist våben, som af de fleste betragtes som på kant med folkeretten, siger Jes Rynkeby Knudsen, som er chef for den projektgruppe, der sidder og skriver på den danske militærmanual om folkeret i militære operationer.

Onsdag anklagede Human Rights Watch i USA på baggrund af interviews med vidner og videooptagelser det syriske militær for at have kastet bomber med napalm-lignende brandbart indhold i mindst fire områder: To tæt på Damaskus, én i en by i Homs-provinsen og én i Idlib-provinsen.

- Disse våben forårsager særligt grusomme civile lidelser og omfattende ødelæggelse, når de anvendes i befolkede områder, siger lederen af organisationens afdeling for våben, Steve Goose, til Reuters.

Napalm-bomber huskes stadig af mange fra Vietnamkrigen, hvor USA gjorde vidt brug af dem.

- Anvendelse af såkaldte brandvåben i væbnede konflikter er altid kontroversiel. Den regulering, vi konkret har, retter sig primært mod internationale konflikter, men også i interne konflikter som den vi har med at gøre i Syrien, er det sådan, at våben der ikke kan skelne mellem civile mål er ulovlige i forhold til folkeretten. Og med den type våben, vi har med at gøre her, skal der ikke meget til, før de vil blive betragtet som ulovlige, siger Jes Rynkeby Knudsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.