Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Askesky lammede flytrafikken: Nu er der frygt for et endnu større vulkan-udbrud på Island

Arkivfoto: Udbrud på Island i 2010
Arkivfoto: Udbrud på Island i 2010

De sidste par dage har der igen været uro i Islands undergrund med mere end 500 rystelser. Og farvekoden for udbrud af vulkanen Katla blev søndag ændret fra grøn til gul. Det har givet grund til bekymring blandt alle dem, der husker, hvordan det sidste vulkanudbrud på Island lammede Europas flytrafik i en uge på grund af en massiv askesky. Og nu er der risiko for, at det kan ske igen, men denne gang kan det blive den største nogensinde.

»Det værste scenarie er, hvis vulkanen Katla, som er fem gange større end vulkanen i 2010, går i udbrud og sender en askesky over Danmark og Europa. Denne vulkan er ekstra farlig, fordi den er dækket af is og sne, og når det smelter, kommer der en kraftig eksplosion,« fortæller vulkanekspert Henning Andersen til BT og tilføjer:

»De mennesker, der bor i området omkring Katla, er især i fare for askeregn og giftgasser i luften.«

Den sidste uge har Island haft intet mindre end 500 rystelser fra jordskælv. Herunder to jordskælv fra vulkanen Katla, der målte henholdsvis 3.2 og 4.5 på Richterskalaen den 26. juli. Det skriver Iceland Monitor.

Vulkanekspert Henning Andersen forklarer, at de mange jordskælv skyldes, at pladebevægelser fra den euroasiatiske plade i øst og den amerikanske plade i vest mødes under Island. Østaten med lidt over 320.000 indbyggere er derfor et såkaldt hotspot, hvor vulkaner bliver født og vokser på jordens overflade. Selvom de mange rystelser, målinger og farvekoder leder tankerne hen mod dommedagsscenarier, så maner vulkaneksperten en anelse til ro.

»Der kan godt komme mange jordskælv i vulkanske egne som Island, uden at det behøver at føre til et decideret vulkanudbrud.«

For vulkaner kan pludselig give varsler fra sig, men så falde til ro igen. Og Island har haft mange i tidens løb. Henning Andersen tilføjer dog et »men.« Han vurderer nemlig, at der i øjeblikket er en ‘fifty-fifty’ risiko for et ny udbrud på Island.

»Hvis det sker, så kommer det ikke som en overraskelse for Island eller mig. Vi ved, at undergrunden er urolig lige nu. Der vil altid komme mere svovl op fra jorden før et udbrud, og det sker lige nu. Vi ved, at der sker et udbrud med fire til seks års mellemrum. Lige nu er det fire år siden sidste udbrud, så risikoen er helt klart større nu. Tiden er moden, og det kan ske i 2017,« siger Henning Andersen, der selv følger udviklingen på Island meget tæt disse dage.

De potentielle konsekvenser af et vulkanudbrud afhænger af, hvilken af Islands mange vulkaner, der går i udbrud. Henning Andersen vurderer, at et ubrud af vulkanen Katla vil overgå endnu et udbrud af vulkanen Eyjafjallakøkull, som lukkede det europæiske luftrum i 14 dage i 2010.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.