Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Apec-lande er enige om ramme for handelsaftale uden USA

Landene er enige om at gå videre med frihandelsaftalen TPP, efter USA trak sig tidligere i år, oplyser Canada.

I en erklæring lørdag morgen oplyser Canadas handelsminister, Francois-Philippe Champagne, at Apec-landene er nået til enighed om nøgleelementer i frihandelsaftalen TPP. Scanpix/Na Son Nguyen/arkiv
I en erklæring lørdag morgen oplyser Canadas handelsminister, Francois-Philippe Champagne, at Apec-landene er nået til enighed om nøgleelementer i frihandelsaftalen TPP. Scanpix/Na Son Nguyen/arkiv

Da Nang. Handelsministrene fra 11 Apec-lande er enige om at gå videre med frihandelsaftalen TPP (Trans-Pacific Partnership), efter at præsident Donald Trump trak USA ud af samarbejdet tidligere i år.

Det oplyser Canadas handelsminister, Francois-Philippe Champagne, lørdag morgen.

Han skriver på Twitter, at gennembruddet er et "stort fremskridt".

I en erklæring skriver han videre, at landene er nået til enighed om nøgleelementer i aftalen. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Den canadiske regering er nået til enighed om rammen for et nyt omfattende og progressivt partnerskab, skriver ministeren.

Lørdagens gennembrud kommer efter flere dages forhandlinger op til denne weekends på et Apec-topmøde i Da Nang i Vietnam.

Apec er en samarbejdsorganisation for 21 lande ved Stillehavet og i Asien.

Trump trak USA ud af TPP, der er en aftale om en udvikling af handelssamarbejdet i Apec, som noget af det første efter sin indsættelse i januar.

Nu er en af de største udfordringer for Apec-landene ifølge nyhedsbureauet Reuters at fastholde Vietnam, Malaysia, Chile og Peru i samarbejdet, da disse lande er indgået i aftalen med henblik på at få bedre adgang netop til det amerikanske marked.

Fredag understregede Donald Trump, at USA kommer i første række på handelsområdet.

- Vi kan ikke længere acceptere dette vedvarende handelsmisbrug, og vi vil ikke acceptere det, sagde han ifølge nyhedsbureauet AP.

Kina er ikke en del af TPP, men kort efter Trumps tale gik den kinesiske præsident, Xi Jinping, på talerstolen med en besked om, at alle lande må slås for økonomisk åbenhed, ellers risikerer de at blive fortabt.

Kina støtter et internationalt handelsregime, og Xi ønsker en frihandelszone for hele Apec i Stillehavet og Asien.

Vælger man enegang, kommer man til at halte efter, lød budskabet fra den kinesiske leder.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.