Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Antisemitisme af værste art«: Jødisk dreng truet og mobbet ud af tysk skole

Sagen om mobning af en jødisk elev på en berlinsk skole får medier og interesseorganisationer til at advare mod voksende antisemitisme på tyske skoler. Tosprogede elever er nødt til at lære respekt, siger tysk politiker.

Demonstranter med israelske flag protesterer mod antisemitisme i Tyskland i 2014. Sagen om mobning af en 14-årig jødisk elev har genoplivet debatten om antisemitisme i de berlinske skoler.
Demonstranter med israelske flag protesterer mod antisemitisme i Tyskland i 2014. Sagen om mobning af en 14-årig jødisk elev har genoplivet debatten om antisemitisme i de berlinske skoler.

BERLIN: Fysiske overgreb og systematisk mobning af en 14-årig jødisk dreng får nu tyske skoleledere til at fordømme omfattende antisemitisme blandt tosprogede elever.

I Berlin har ledelsen af en skole i forstaden Friedenau skrevet et åbent brev, der vidner om stigende frustration og desperation over mobningen af en 14-årig elev med jødisk baggrund. Brevet har vakt massiv opsigt i Tyskland, hvor jødiske organisationer anklager myndigheder for manglende indgriben.

»Hvis rapporterne er sandfærdige, er der tale om et rystende forløb,« siger Josef Schuster, der er formand for det jødiske centralråd i Tyskland, til Deutsche Welle. »Det handler om antisemitisme af værste art.«

Systematisk mobning

Sagen om den 14-årige dreng kom først for dagens lys, da den britiske avis The Jewish Chronicle modtog en henvendelse fra drengens forældre, der nu har valgt at melde deres søn ud af skolen. I et brev til Jewish Chronicle fortæller forældrene, at deres søn igennem måneder er blevet diskrimineret, mobbet og truet af elever på skolen, hvor godt 75 pct. af eleverne har et andet sprog end tysk som modersmål - oftest tyrkisk eller arabisk.

Forældrene beretter, hvordan de efter en længere periode med mobning valgte at rette henvendelse til skolen, da deres søn blev mødt med udsagn som »Du er jo egentlig en cool nok fyr, men jeg kan ikke være venner med dig. Alle jøder er mordere.«

 

For mindre end tre uger siger blev drengen angrebet fysisk af to klassekammerater og udsat for yderligere trusler med en våben-attrap ved et busstoppested, mens andre grupper af elever så grinende til. Tyske medier citerer moderen til den jødiske dreng for, at hendes søn rystede angst efter episoden ved busstoppestedet. Selv om skolen efterfølgende har anmeldt de ansvarlige elever, anklager den jødiske drengs forældre skolen for at reagere for langsomt.

»Først og fremmest vil vi gerne udtrykke vores beklagelse og forfærdelse over, at en af vores elever har været udsat for antisemitisme i sin skolehverdag,« lyder det fra ledelsen af skolen ,der desuden forsikrer om, at man fremover vil skærpe indsatsen mod antisemitisme på skolen.

Israels udslettelse

Problemerne i Friedenau vækker også bekymring blandt tyske politikere.
»Lige præcis unge fra de arabiske lande, hvor udslettelsen af staten Israel er på skoleskemaet fra de små klasser, er nødt til at lære, at antisemitisme ikke tolereres i Tyskland«, siger det socialdemokratiske forbundsdagsmedlem Kerstin Griese til Deutsche Welle.

Det er ikke første gang, at problemer med antisemitisme i de berlinske skoler udløser bitre anklager mod passive myndigheder. I 2015 vakte den jødiske skolelærer Hannah Kushnir opsigt, da hun i et åbent brev anklagede skoleledelsen for at negligere problemets omfang.

»Hvor skal befolkningen finde energi til at bekæmpe antisemitisme, når ikke engang statens organer gør noget ved det,« spurgte Kushnir dengang.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.