Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Analyse: Obama vinder i dybt splittet Amerika

Spinkel sejr til Obama. Kongressen fortsat delt. USA er fortsat delt næsten lige midt over.

WASHINGTON: Et nølende Amerika gav i nat Barack Obama fire år mere som præsident, men det mandat, han fik, er langt fra overbevisende:

Obama, der i 2008 vandt med næsten ti millioner stemmer, vandt denne gang kun lige med det yderste af neglene – og modsat for fire år siden tabte hans parti i nat Repræsentanternes Hus, mens det har snævert flertal i Senatet.

Den Obama, der i nat beholdt magten, er meget langt fra ham, der inspirerede Amerika så dramatisk i 2008. Sidst var han den drømmende kandidat, der lovede ’forandring’ og ’yes, we can’ til det hele. I år har han været en mere almindelig politiker, som har brugt mest tid på at lave negative kampagne mod sin modkandidat.

Men: Obama vandt valget – og hans sejr i valgmandskollegiet er sikker, idet han sikrede sig snævre flertal i alle de tre vigtigste svingstater, nemlig Ohio, Virginia og Florida.

Grafik: Sådan stemte USA

Præsidentens sejr blev i udstrakt grad sikret på en fremragende indsats med at få sine kernevælgere ud at stemme. Tidligere exit-målinger ser ud til, at han igen formåede at få unge, sorte, kvinder og især hispanics ud at stemme. Det er en stor triumf for hans evne til at føre valgkamp.

Mitt Romney, taberen, kan se tilbage på en kampagne, der var langt tættere på at ende med sejr end det så ud til i langt det meste af året. Alligevel må den republikanske udfordrer være dybt skuffet over, at han ikke formåede at udnytte den økonomiske krise, som USA befinder sig i, til at vinde valget. Han klarede sig dog langt, langt bedre end John McCain i 2008 – og også bedre end ventet.

Vælgerne har afleveret et dybt splittet signal til dets politikere:

Kysterne og rustbæltet stemmer på Obama, mens midten af nationen og syden vælger Romney. Byerne foretrækker Obama, landområderne peger på Romney. Minoriteter er begejstrede for Obama, hvide krydser af ved Romney.

Demokraterne vandt Det Hvide Hus og Senatet, mens Republikanerne vandt Repræsentanternes Hus og flertallet guvernørposterne.

Det er i dette meget indviklede politiske billede, at Obama nu skal navigere i. Han skal nu bevise, at han – modsat hvad tilfældet har været i de forløbne år – er i stand til at samarbejde med sine politiske modstandere. Modsat må Republikanerne også vise, at de kan andet end at sige ’nej’ – for det må i dag opfattes som et særligt problem for Romneys kampagne, at han ikke formåede at finde at komme med en ny politik, der blev opfattet som attraktiv nok.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.