Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amnesty: Regimet bygger militærbaser på rohingyaers jord

Amnesty dokumenterer, at Myanmars styre bruger fodrevne rohingyaers jord til at opføre militærbaser.

Her ses Chakmakul-lejren i Bangladesh, som huser fordrevne rohingyaer. Reuters/Staff
Her ses Chakmakul-lejren i Bangladesh, som huser fordrevne rohingyaer. Reuters/Staff

Siden nytår har militæret i Myanmar jævnet rohingyalandsbyer med jorden for at bygge militærbaser, veje og landingspladser på den afbrændte jord.

Det skriver Amnesty i en ny rapport.

»Vi har gennem satellitbilleder og vidneberetninger fået dokumenteret, at der siden nytår er sket en stor militarisering i store landområder i Rakhine-provinsen,« siger Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty Danmark.

Rakhine-provinsen husede over en halv million rohingyaer, der er et muslimsk mindretal.

Regimet i Myanmar indledte i august det, som Amnesty kalder en etnisk udrensning af rohingyaer.

Militæret dræbte mænd, kvinder og børn, begik voldtægter og anden seksuel vold mod piger og kvinder samt nedbrændte hele landsbyer.

Over 670.000 indbyggere flygtede i løbet af få måneder ind over grænsen til Bangladesh.

Ifølge Trine Christensen har regimet jævnet stederne med jorden for at skjule sporene.

»Det er helt tydeligt, at de vil cementere det, som er sket siden august. Samtidig mener vi, at regimet prøver at ødelægge beviserne ved at bygge baser, landingspladser og veje.«

Øjenvidner fortæller til Amnesty, at myndighederne nogle steder har opført nye boliger på de nedbrændte rohingya-landsbyer og ladet andre etniske grupper flytte ind.

Foruden at bede det internationale samfund om at kritisere styret, advarer Amnesty donorlande om, at økonomisk støtte til Myanmar kan bidrage til flere uhyrligheder.

»Vi beder dem om at være meget varsomme med investeringer og økonomisk støtte. Vores research viser, at midlerne kan ende i de forkerte hænder,« lyder det fra Trine Christensen.

For et par uger siden blev det gjort klart, at EU er parat til at indføre nye sanktioner mod Myanmar og stramme en allerede eksisterende våbenembargo.

EUs medlemslande fordømte i den forbindelse overgrebene på Myanmars rohingyaer.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.