Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amnesty: Grækenland spærrer sårbare flygtninge inde

I strid med loven tilbageholdes meget sårbare flygtninge under elendige forhold på græske øer, siger Amnesty International.

En syrisk dreng holdes op ved havnen i græske Chios. På skiltet står der: »Vi beder EUs regeringer hjælpe os. Vi dræber os selv, hvis EUs regeringer [sender] os tilbage til Tyrkiet.«
En syrisk dreng holdes op ved havnen i græske Chios. På skiltet står der: »Vi beder EUs regeringer hjælpe os. Vi dræber os selv, hvis EUs regeringer [sender] os tilbage til Tyrkiet.«

København: Et stort antal flygtninge og migranter kommer i klemme i den flygtningeaftale, som EU og Tyrkiet nu er i færd med at få implementeret.

Amnesty International har i løbet af de seneste dage fået adgang til to lukkede detentionscentre på de græske øer Lesbos og Chios, hvor i alt 4200 flygtninge og migranter tilbageholdes.

- Folk, der er tilbageholdt på Lesbos og Chios, har så godt som ingen adgang til juridisk hjælp, begrænset adgang til ydelser og støtte og stort set ingen oplysninger om deres nuværende status eller mulige skæbne, siger Gauri van Gulik, Amnestys vicedirektør for Europa.

- Deres frygt og desperation er håndgribelig.

Blandt de 89 flygtninge og migranter, som Amnesty International har interviewet i de to detentionscentre i løbet af tirsdag og onsdag, er adskillige særligt sårbare mennesker.

Det drejer sig om gravide kvinder, babyer, små børn samt mennesker med handicaps, traumer og alvorlige sygdomme.

Aftalen mellem EU og Tyrkiet indebærer, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl i Grækenland, skal sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

I forbindelse med, at aftalen er kommet i stand, har Grækenland taget lukkede detentionscentre i brug i stedet for åbne modtagecentre.

I centret på Lesbos er omkring 3150 mennesker spærret inde bag pigtrådshegn og venter ofte uger på at få at vide, hvad der skal ske med dem.

Kun to af de 89 flygtninge og migranter, Amnesty International har talt med, kunne fremvise en tilbageholdelsesordre, der var udstedt ud fra deres individuelle situation.

Det betyder ifølge Amnesty, at andre automatisk tilbageholdes, og gruppebaseret tilbageholdelse er ulovlig, siger organisationen.

- Jeg flygtede fra Syrien for at undgå fængsel, men er i fængsel nu, siger en syrisk mand, der er indsat i detentionscentret i Chios, til Amnesty.

Amnesty International har set og talt med mennesker, der var indespærret i centret, selv om de ifølge organisationen ikke burde være der.

Det drejer sig om torturofre, familier eller enlige kvinder med små børn, handicappede, ældre eller mennesker med behov for psykologhjælp.

Centret på Lesbos har tre læger til at tage sig af de 3150 mennesker, der er indespærret der. Det er omkring tusind flere, end centret er beregnet til.

- Ingen asylansøger bør automatisk blive tilbageholdt, og disse detentionscentre på Lesbos og Chios er ikke på nogen måde egnet til de mange små børn, mennesker med handicap eller folk med akutte medicinske behov, som vi har mødt. De må omgående frigives, siger Gauri van Gulik i en meddelelse fra Amnesty.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.