Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amnesty beskylder Nigerias hær for massedrab

Satellitfoto af massegrav underbygger ifølge Amnesty International påstand om drab på uskyldige.

Lagos: Soldater fra Nigerias hær har ifølge Amnesty International dræbt i hundredvis af forsvarsløse personer under en aktion i december sidste år.

Ofrene var ifølge menneskerettighedsorganisationen mænd, kvinder og børn fra et shiamuslimsk mindretal i den nordligt liggende by Zaria.

Militæret i Nigeria afviser påstanden og betegner rapporten fra Amnesty som "forhastet, ensidig og forudindtaget".

Hændelsen, som der refereres til, har militæret tidligere omtalt. Medlemmer af Den Islamistiske Bevægelse i Nigeria blokerede en militærkonvoj i et forsøg på at dræbe hærens øverstkommanderende, generalløjtnant Tukur Buratai.

Ifølge militæret ransagede soldater dagen efter adskillige boliger med forbindelse til medlemmer af den islamistiske gruppe.

Amnesty mener, at flere end 350 mennesker uretmæssigt blev dræbt og har i sin rapport vedlagt satellitfotos, der angiveligt viser en massegrav i området.

Et vidne, omtalt som Yusuf, fortæller, at soldater satte ild til et lokale, som bevægelsen brugte til at behandle tilskadekomne medlemmer.

- De, der var hårdest såret, var ude af stand til at undslippe og blev brændt levende.

Han tilføjer, at snesevis omkom i flammerne.

Amnestys undersøgelse er baseret på samtaler med næsten 100 øjenvidner, sundhedspersonale og advokater.

- Det står klart, at militæret ikke alene anvendte ulovlig og overdreven magt mod mænd, kvinder og børn, og uretmæssigt dræbte hundredvis, men også gjorde sig betydelige anstrengelser for at forsøge at dække over disse forbrydelser, siger Netsanet Belay, en ledende medarbejder hos Amnesty.

Sani Usman, talsmand for Nigerias hær, siger, at Amnestys rapport er utroværdig, og organisationen har på forhånd lagt sig fast på en konklusion.

En undersøgelse af begivenhederne i december skal nu fastslå, hvad der skete. Talsmanden siger, at alle parter nu må afvente resultatet af undersøgelsen.

Hovedparten af Nigerias cirka 180 millioner indbyggere er sunnimuslimer.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.