Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amerikanske teenagere efter skoleskyderi: »Vores generation mister vores liv, mens de voksne politikere fjoller rundt«

Tragisk skoleskyderi udløser harmdirrende protest fra unge, amerikanske studerende, der overlevede massakre i Florida. Nu går de til modangreb på passive politikere og den amerikanske våbenlobbyorganisation NRA

Den amerikanske gymnasieelev Emma Gonzalez var vidne til skoleskyderiet i Florida, der kostede hendes medstuderende livet. Nu er hun efter en stærk og følelsesladet tale blevet et symbol på unge amerikaneres vrede over politikernes manglende evne og vilje til at gøre noget ved skoleskyderier i USA. Foto: Rhona Wise/AFP
Den amerikanske gymnasieelev Emma Gonzalez var vidne til skoleskyderiet i Florida, der kostede hendes medstuderende livet. Nu er hun efter en stærk og følelsesladet tale blevet et symbol på unge amerikaneres vrede over politikernes manglende evne og vilje til at gøre noget ved skoleskyderier i USA. Foto: Rhona Wise/AFP

Vrede, frustration og smerte over meningsløse skoleskyderier får nu et voksende antal high school-studerende til at gå til modangreb på den amerikanske våbenlobby.

»Vi vil blive de unge, som I kommer til at læse om i lærebøgerne. Vi kommer til at være det sidste masseskyderi«, siger gymnasiestudenten Emma Gonzalez til amerikansk tv. I sidste uge overlevede Gonzalez det blodige skoleskyderi på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.

17 mennesker blev dræbt, herunder både studerende og lærere, da en gerningsmand åbnede ild på skolen med en automatriffel. Politiet har anholdt og sigtet den nittenårige Nikolas Cruz, der er tidligere studerende ved skolen.

»Aldrig igen«

Nu har mange unge amerikanere fået nok af politikernes forsvar for en liberal våbenlovgivning.  På de sociale medier og i talrige tv-interviews retter flere unge overlevende en anklagende finger mod både våbenlobbyorganisationen National Rifle Association og politikere som præsident Donald Trump.

Under overskriften »Never Again« (Aldrig igen, red.) deler de studerende protester på de sociale medier, mens de planlægger en protestmarch til Washington d. 24 marts. Her vil de stille krav om øjeblikkelig politisk handling for at begrænse amerikanernes adgang til dødelige skydevåben.

»Vores generation mister vores liv, mens de voksne politikere fjoller rundt«, siger Cameron Kasky, der er elev på Marjory Stoneman Douglas High School, til tv-stationen CNN.

»Vi har set regeringen lukke ned, vi har set skattereformer, men vi har ikke set noget gjort for at redde børns liv«, sagde David Hogg, en anden overlevende fra skoleskyderiet.

David Hogg er harmdirrende over udmeldinger fra amerikanske politikere, der mener, at spørgmålet om våbenlovgivning ikke bør diskuteres umiddelbart efter den tragiske begivenhed i Florida.

»Er det en joke? Er det nu, at vi skal fokusere på fortiden i stedet for fremtiden for at forhindre tusindvis af andre børn i at dø. I giver mig kvalme.«

Flere studerende fra gymnasiet i Florida er rasende over, at det stadig kan lade sig gøre at købe slagkraftige angrebsvåben uden effektive baggrundstjek af køberen. Under skoleskyderiet anvendte Nikolas Cruz en semi-automatisk riffel af mærket AR-15.

»Det er fuldstændig sindssygt, at et nittenårig ikke kan købe alkohol, men i stedet kan komme ind fra gaden og købe en AR-15-riffel – et krigsvåben, et masseødelæggelsesvåben«, siger Alex Wind, der som studerende på Marjory Stoneman Douglas High School slap uskadt fra onsdagens skoleskyderi, til BBC.

»I Newtown var de studerende så unge, at de ikke kunne sige fra, men stol på mig, vi vil skabe forandring,« siger Alex Wind.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.