Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amerikansk spionsatellit til milliarder er gået tabt

Satellit opsendt fra Cape Canaveral i Florida nåede ikke ind i det planlagte kredsløb omkring Jorden.

En stærkt hemmelig amerikansk spionsatellit formodes at være gået fuldstændigt tabt under opsendelsen. Scanpix/Douglas Curran
En stærkt hemmelig amerikansk spionsatellit formodes at være gået fuldstændigt tabt under opsendelsen. Scanpix/Douglas Curran

En hemmelig amerikansk spionsatellit, som blev sendt ud i rummet fra Cape Canaveral i Florida om bord på en SpaceX raket søndag, nåede ikke ind i planlagt kredsløb omkring Jorden.

Den formodes at være gået fuldstændigt tabt under opsendelsen, siger amerikanske embedsmænd.

Wall Street Journal skriver, at satellitten har kostet milliarder af dollar.

Den hemmelige efterretningssatellit, som er bygget af Northrop Grumman, skilte sig ikke fra raketten i den anden fase af opsendelsen.

Den formodes at være knækket over i mange dele eller at være styrtet i havet.

»Northrop Grumman var ansvarlig for valget af SpaceX Falcon 9 som opsendelsesraket,« siger embedsmændene.

En efterforskning er indledt. Der er dog ingen tegn på, at der sket nogen form for sabotage.

»Alting tyder på, at Falcon 9 fungerede som planlagt,« siger en SpaceX-talsmand, James Gleeson.

Han pointerer, at selskabet normalt ikke kommenterer missioner af denne type.

Space Exploration Technologies Corp, som ledes af entreprenøren Elon Musk, opsendte den første satellit for det amerikanske militær med dets Falcon 9 raket i maj sidste år.

SpaceX er et af to selskaber, der er hyret af Nasa til at flyve fragt til rumstationen. Projektet omfatter 15 nationer. SpaceX blev dannet i 2002 med en erklæret hensigt om at gøre det muligt at rejse til Mars.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.