Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Amerikansk fly jagtet af russere over Østersøen

Amerikansk rekognosceringsfly på efterretningstogt over Østersøen måtte svinge ind i svensk luftrum for at slippe fra russiske jagerfly.

Et avanceret amerikansk rekognosceringsfly af typen Boeing RC-135 blev 18. juli jagtet af russiske jagerfly over Østersøen og måtte søge ind i svensk luftrum for at blive fri fra forfølgerne, skriver avisen Svenska Dagbladet.

Ifølge avisen, der har oplysningerne fra hemmeligtstemplede papirer fra det svenske forsvar, havde svenskerne fulgt det store firemotorers-fly på radar i halvanden time, da det pludseligt ændrede kurs og fløj ind over Gotland og Öland. Sammenlagt krænkede flyet svensk luftrum i godt et kvarter.

Det fremgår ikke af de hemmeligtstemplede papirer, at der var tale om et amerikansk fly, men det har avisen til gengæld fået bekræftet fra anden side.

Efter rekognosceringsflyet var fløjet ind i svensk luftrum, anmodede dets besætning om at måtte flyve over det svenske fastland, men fik afslag på at fortsætte i svensk luftrum og måtte derfor tage turen ned langs Sveriges østersøkyst.

Boeing RC-135 anvendes til at indsamle efterretningsoplysninger, og da flyet befandt sig over Østersøen, sendte Rusland et par kampfly på vingerne fra enklaven Kaliningrad i den sydlige del af Østersøen. Det fik flyets besætning til at vælge den hurtigste vej ind over Sverige, men altså med en besked fra svenskerne om, at de skulle bevæge sig ud af svensk luftrum.

Da flyet var længst inde, befandt det sig 55 kilometer inde på svensk territorium, men Svenska Dagbladet har tidligere fået bekræftet, at det svenske forsvar ikke gjorde mine til at sende dets Gripen-jagere i luften, sådan som det ellers normalt vil være tilfældet, når et militærfly truer svensk luftrum.

Siden har den amerikanske ambassadør ifølge Svenska Dagbladet været kaldt til samtale i det svenske udenrigsministerium og her fået forklaret den svenske neutralitetspolitik og vigtigheden af, at landets luftrum bliver respekteret.

Avisen skriver videre, at hvis det amerikanske fly havde fået lov til at fortsætte, ville det også have givet russerne et forkert signal i forhold til Sveriges neutralitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.