Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ambassadør: »Lad være med at provokere den russiske bjørn«

Rusland er parat til at neddrosle de militære flyvninger nær Danmark, Sverige og andre lande i Europa, hvis NATO standser oprustningen i de baltiske lande og Polen. Det siger den russiske ambassadør i Danmark.

Ruslands ambassadør i Danmmark, Mikhail Vanin, giver ikke meget for de svenske myndigheders oplysninger om, at et russisk militærfly fredag i sidste uge var kriminelt tæt på at kollidere med et dansk passagerfly over Østersøen. »Jeg er bange for, at svenskerne meget ofte besøger Pusherstreet,« siger han.
Ruslands ambassadør i Danmmark, Mikhail Vanin, giver ikke meget for de svenske myndigheders oplysninger om, at et russisk militærfly fredag i sidste uge var kriminelt tæt på at kollidere med et dansk passagerfly over Østersøen. »Jeg er bange for, at svenskerne meget ofte besøger Pusherstreet,« siger han.

Ruslands ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, er velforberedt. På bordet ligger et par artikler, som, han mener, klart renser Rusland for beskyldningerne om, at et russisk militærfly fredag i sidste uge var tæt på at kollidere med et passagerfly fra det danske selskab Cimber over Østersøen.

»Se her, fagfolkene siger jo selv, at det ikke var farligt,« siger ambassadøren og henviser til udtalelser fra driftsdirektøren i Cimber og SAS’ pressechef, som begge afviser, at de to fly kom faretruende tæt på hinanden.

Men ifølge de svenske myndigheder, der som de første offentliggjorde oplysninger om hændelsen, var afstanden mellem de to fly langt under minimumsgrænsen på ni kilometer. Det er en meget præcis oplysning?

»Hør her. De svenske myndigheder fortalte også for nylig, at der var en ubåd i deres farvande. Det var der ikke. Er det så en præcis oplysning. Nu siger de så igen, at de har set noget. Jeg er bange for, at svenskerne meget ofte besøger Pusherstreet,« siger ambassadøren med et smil om læben og en henvisning til gaden på Christiania, hvor der sælges hash.

Så ifølge Rusland er det uden hold i virkeligheden, at de to fly var tæt på at kollidere?

»Ja, men desværre, er det en meget godt orkestret kampagne.«

Smædekampagne mod Rusland

Og hvad skulle formålet være?

»Formålet? At kompromittere Rusland. At fremstille Rusland som en meget farlig nabo og bane vejen for, at der kan udstationeres endnu flere NATO-tropper i Baltikum. Men det er en meget farlig vej, som svenske og visse danske kampagnemagere er slået ind på. Det er en eskalering. Estland, Letland og Litauen råber op om, at de kan se russiske militære fartøjer i internationalt farvand, og det er en trussel, hævder de. Men hvorfor? Deres militære fartøjer sejler jo i det samme område nær Ruslands territoriale farvand,« forklarer Mikhail Vanin, der også mener, at russiske militærfly med urette kritiseres for at flyve i internationalt luftrum med den såkaldte transponder slukket. Det er en slags radiosender, der hjælper de civile luftfartsmyndigheder med at identificere flyene.

»Flykontrollørerne på jorden – danske, svenske, polske, baltiske og så videre – kan se ethvert fly i luften, selv om det flyver med transponderen slået fra. De kan se dets højde og fart, og de ved, at militære fly som regel er i luften med transponderen slukket. Generelt kommunikerer militære fly ikke med fremmede luftfartsmyndigheder. NATOs fly kommunikerer jo heller ikke med Moskva og fortæller, hvad de foretager sig. Men vi kan se dem på radaren hele tiden,« siger den russiske ambassadør.

Han understreger, at NATOs fly, der overvåger grænsen til Rusland, heller ikke har tændt for transponderen.

»Det er ikke kun os. Det gør NATO også, men det siger NATO-landenes myndigheder selvfølgelig ikke noget om,« siger den russiske ambassadør.

Flyverstaben herhjemme oplyser, at den ikke kan oplyse, om de kampfly, der er i luften nær Rusland har slukket for senderen. Det skyldes, at flyene er udlånt til NATO. I NATOs hovedkvarter afviser generalsekretær, Jens Stoltenberg, imidlertid, at alliancens fly slukker for transponderen for at gøre sig usynlige. Omvendt har den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, erkendt, at såvel Sverige som NATO indimellem er på vingerne uden at tænde for radiosenderne.

Noget-for-noget

Den russiske ambassadør understreger også, at de russiske fly generelt følger den samme rute, som de har gjort i årtier – inklusive under Den Kolde Krig.

»Til Vesten og tilbage mod øst. Til Vesten og tilbage mod øst. Sådan var det i sovjettiden, sådan er det nu. Det var ikke farligt dengang, og det er det heller ikke nu, men på grund af situationen så forsøger provokatører at piske en stemning op.« siger han.

Men De er enig i, at der er flere russiske flyvninger nu?

»Jeg er sikker på, at det er en respons på NATOs aktiviteter og eskalering i regionen. Og jeg er sikker på, at hvis NATO skruer ned for aktiviteterne, så vi vil gøre det samme. Lad være med at provokere den russiske bjørn,« siger ambassadøren, der tilføjer, at NATO i løbet af de seneste måneder har mere end tredoblet antallet af flyvninger i det internationale luftrum langs Ruslands grænser.

Hvilke NATO-lande taler vi om?

»Vi ved, at der er militærfly fra Holland, Belgien, Frankrig og Danmark på mission i de baltiske stater. Det bryder vi os ikke om, men vi råber ikke op. For et år siden var de baltiske lande det mest fredelige sted på planeten. Nu har hysteri og selv paranoia gjort det til en meget farlig region på grund af NATOs fuldstændig uforklarlige aktiviteter. I NATO er der for mange følelser involveret i det her, og i de baltiske landes regeringer er der desværre et meget stort behov for at få flere NATO-tropper udstationeret, så de er bedre beskyttet. Men de forklarer ikke, hvem de vil beskyttes imod.

Det er jo Rusland ...

»Rusland? Har vi truet de tre baltiske republikker? Men NATOs tropper og NATOs fly kommer tættere og tættere på Ruslands grænser. Der er en anekdote fra Den Kolde Krig: En amerikansk soldat udstationeret i Europa er i USA på orlov. Han drikker øl med sine venner og brokker sig over, at russerne er så aggressive: Deres grænser er jo alt for tæt på vore militærbaser.«

Unødvendig paranoia

Men de baltiske lande reagerer jo på udviklingen i Ukraine? Balterne føler sig truet af Rusland på grund af det, de ser i Ukraine?

»Der var ikke, der er ikke og der vil ikke blive en trussel mod nogen som helst. Det er på tide at standse dette paranoia – dette orkestrerede paranoia,« siger ambassadøren, der mandag stod skoleret i det danske udenrigsministerium, hvor han udvekslede synspunkter med direktør Kim Jørgensen.

»Det var professionelt. Ingen følelser naturligvis. En konversation mellem diplomater.«

Men udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde forud for mødet for rullende kamera, at Rusland skal standse disse flyvninger, inden der sker en ulykke?

Hvad siger De?

»Hvorfor vil hr. Lidegaard ikke lytte til de fagfolk, der siger, at der ikke skete noget farligt? Men hr. Lidegaard er jo politiker og skal tiltrække opmærksomhed,« siger den russiske ambassadør.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.