Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Alvorlige anklager mod politiet: Forfalskede rapport om Berlin-angriberen Anis Amri

Terrorangreb på julemarkedet i Berlin kunne have været forhindret, hvis Berlins politi havde anholdt den tunesiske asylansøger Anis Amri for narkohandel. Nu anklager ledende politikere Berlins politi for at dække over egne fejl og forfalske officielle dokumenter

Berlins politi anklages nu for at have slettet passager i rapport om den tunesiske asylansøger Anis Amri, der i december 2016 udførte et terrorangreb på et julemarked i Berlin
Berlins politi anklages nu for at have slettet passager i rapport om den tunesiske asylansøger Anis Amri, der i december 2016 udførte et terrorangreb på et julemarked i Berlin

BERLIN: Berlin-angriberen Anis Amri var ikke blot en overbevist islamist med ønsket om at tage blodig hævn over Tyskland. Han var også en rutineret og berygtet narkohandler i den berlinske underverden.

Netop derfor burde tysk politi have pågrebet den tunesiske terrorist, inden han d. 19. december 2016 kaprede en lastbil i berlinerbydelen Moabit og senere samme dag dræbte 12 mennesker livet på julemarkedet. I stedet dækkede kriminalpolitiets efterforskere over egne fejl ved at manipulere med officielle dokumenter.

Sådan lyder de alvorlige anklager, der stiller Berlins kriminalpoliti i et særdeles uheldigt lys. Nye oplysninger antyder nemlig, at mindst to ansatte i Berlins kriminalpoliti (LKA) efter juleangrebet har slettet passager, ændret datoangivelser og manipuleret med afgørende oplysninger i officielle politirapporter om Anis Amri. Det fremgår af det berlinske kriminalpolitis afsluttende rapport over den telefoniske overvågning af Anis Amri, som først kom for offentligheden lys i sidste uge.

Angiveligt har politiets efterforskere slettet flere passager i rapporten, der omhandler Amris aktiviteter som narkohandler i Berlin. Samtidig er rapporten, der blev til i januar 2017, blevet forsynet med en ny dato, der giver indtryk af, at rapportens konklusioner stammer fra november 2016.

Hidtil har Berlins politi fastholdt, at Amri som småkriminel i ikke gav anledning til særlig bekymring i politiets øjne, men ifølge den afsluttende rapport stod det dermed allerede inden terrorangrebet klart for politiet, at den tunesiske mand indtog en mere toneangivende rolle som narkohandler i Berlins underverden. Alligevel undlod politiet at reagere.

»Ifølge ekspertvurderinger ville disse oplysninger have været tilstrækkelige til at få statsadvokaten til at udstede en arrestordre«, siger Andreas Geise, til avisen B.Z. »På grundlag af arrestordren kunne angrebet have været forhindret«, siger Geisel, der nu har anmeldt sagen til yderligere efterforskning.

Reel fare for flugt

Dermed ser det ud til, at terrorangrebet i Berlin kan få yderligere konsekvenser for både politikere og myndigheder i Tyskland .Både forbundsdagens parlamentariske kontroludvalg, der overvåger de tyske efterretningstjenester, såvel som det indenrigspolitiske udvalg har gennemført særlige høringer om Anis Amri.

I Nordrhein-Westfalen, vedtog et flertal i landdagen i Düsseldorf derfor tidligere på året at nedsætte en undersøgeleskommission, hvor delstatens forhenværende indenrigsminister Ralf Jäger (SPD) forklarede den manglende anholdelse af Amri med henvisning til, at de tunesiske myndigheder ikke kunne bekræfte Amris identitet over for deres tyske kolleger.

Da indenrigsminister Thomas de Maizière i marts afgav vidneforklaring i undersøgelseskommissionen gik han i rette med Jägers udlægning. »Amri var illegalt indrejst, han skiftede opholdssted uden skriftlig underrettelse af myndighederne, og ikke mindst på grund af de mange falske identiteter var der en reel fare for flugt«, sagde de Maizière.

En stor fejl

Allerede i 2015 dukkede Amri første gang op på radaren hos de tyske sikkerhedsmyndigheder. Anis Amri kom under falsk navn til Tyskland i juli 2015. Blot fire måneder senere blev kriminalpolitiet i Nordrhein-Westfalen opmærksomme på Amri i kredsen omkring den islamistiske prædikant Abu Walaa, der gælder for at være Islamisk Stats mand i Tyskland,  blev anholdt i november 2016.

I marts 2016 advarede politiets efterforskere i en skrivelse til indenrigsministeriet om Amri som en terrorrisiko. Fordi Amri muligvis kunne finde på at gennemføre et islamistisk motiveret selvmordsangreb, var det ifølge kriminalpolitiet i Nordrhein-Westfalen hensigtsmæssigt at udvise Amri.

Da den tyske statsadvokat i marts 2016 overdrog den offentlige anklager om overvågningen af Amri til Berlins kriminalpoliti, valgte kriminalpolitiets efterforskere at aflytte tuneserens mobiltelefon. Godt seks måneder siden afbrød politiet atter overvågningen med henvisning til, at Amri ganske vist var involveret i mindre narkohandler, men ikke længere var tilknyttet den islamistiske scene i Berlin
.
I dag betegner kriminalpolitiet i Nordrhein-Westfalen deres berlinske kollegers beslutning om at droppe overvågningen af Amri som en »stor fejl«, skriver Süddeutsche Zeitung.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.