Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Alle i Belgien får jodpiller for at beskytte mod atomuheld

Belgien vil udlevere jodpiller til alle, der bor i en radius på 100 kilometer fra Belgiens atomkraftværker.

ARKIVFOTO af jod-piller.
ARKIVFOTO af jod-piller.

Bruxelles: Alle, der bor i Belgien, skal have udleveret jodpiller, så de kan beskytte sig mod radioaktiv stråling, hvis der sker et uheld på et af landets aldrende atomkraftværker.

Det har den belgiske sundhedsminister, Maggie De Block, ifølge avisen La Libre Belgique sagt til parlamentets sundhedsudvalg.

Hidtil har kun folk, der bor i en radius af 20 kilometer fra landets to atomkraftværker, Tihange ved Huy i det vestlige Belgien og Doel tæt ved Antwerpen, modtaget jodpiller.

Men nu skal den radius ifølge sundhedsministeren udvides til 100 kilometer, og dermed vil den komme til at omfatte alle i det lille land, hvor der bor over 11 millioner mennesker.

Beslutningen kommer blot en uge efter, at den tyske miljøminister, Barbara Hendricks, bad Belgien slukke for de to 40 år gamle reaktorer Tihange 2 og Doel 3, indtil der er helt styr på sikkerheden.

De belgiske reaktorer har skabt bekymring, efter at der er konstateret revner, lækager og metaltræthed begge steder, ligesom der har været er sabotageforsøg, der ikke er blevet opklaret.

Belgiens atommyndigheder, Fanc, reagerede med overraskelse og afviste den tyske anmodning.

- Fanc er fortsat overbevist om, at Doel 3 og Tihange 2 lever op til internationale sikkerhedsstandarder, og at der ikke er nogen grund til at lukke disse anlæg ud fra et atomsikkerhedsmæssigt synspunkt, lød det i sidste uge fra de belgiske myndigheder.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.