Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Al-Qaeda er svækket efter bin Ladens død

Likvideringen af Osama bin Laden for et år siden har øget det i forvejen store pres på al-Qaeda, som i øjeblikket har svært ved at rekruttere nye medlemmer og skaffe penge. Det vurderer en terrorekspert.

Onsdag er det et år siden, at amerikanske elitesoldater dræbte den saudiarabiske terrorist og al-Qaeda-leder, Osama bin Laden, under en hemmelig operation i Pakistan.

Allerede dengang var seniorlederskabet i terrororganisationen under et voldsomt pres, men der er ingen tvivl om, at likvideringen af bin Laden har forstærket presset, vurderer seniorforsker ved Dansk Institut For Internationale Studier, Lars Erslev Andersen, som blandt andet forsker i terrorismens historie og al-Qaedas udvikling.

- Presset er blevet væsentligt større efter hans død, fordi han ikke længere er der som den samlende og tillidsvækkende figur. Al-Qaeda nærmer sig noget, man kunne kalde en fragmentering, siger han.

Fire dage efter dødsfaldet skrev al-Qaeda på sine hjemmesider, at organisationen ville hævne sig på USA og dets allierede. Det er endnu ikke sket, og ifølge Lars Erslev Andersen er risikoen for en sådan hævnaktion aftagende.

- Risikoen for, at vi vil se et storstilet angreb organiseret af den centrale del af al-Qaeda, er lille. Det, man derimod kan risikere, er folk, der bliver inspireret til at gøre noget på egen hånd. Risikoen for solo-terrorisme er klart til stede, mens risikoen for angreb, som dem vi så i London og Madrid og først og fremmest 11. september, er væsentligt mindre, forklarer han.

Lars Erslev Andersen nævner flere grunde til al-Qaedas svækkelse.

- I takt med, at den ene leder efter den anden bliver dræbt, kommer organisationen under et voldsomt pres. Desuden er det internationale efterretningssamarbejde blevet meget bedre siden angrebet i London i 2005, siger han.

Det ser også ud til, at organisationen har sværere ved at rekruttere nye medlemmer og rejse penge. Og samtidig bliver det mere tydeligt, at al-Qaeda ikke kan opnå de resultater, man gerne vil, hvilket får folk til at tvivle på organisationen, hvorfor de undlader at melde sig frivilligt.

- Al-Qaeda vil gerne gennemføre angreb i Europa og USA, men deres sidste store aktion var i Mumbai i 2008. Når de ikke leverer varen, begynder folk at tvivle på dem, og så falder motivationen, forklarer han.

Seniorforskeren nævner også Det Arabiske Forår som en årsag til udviklingen:

- I hvert fald for en periode fik mange den opfattelse, at det gav hurtigere resultater med demonstrationer frem for med voldelige midler.

Lars Erslev Andersen vurderer, at vi stadigvæk vil se al-Qaeda være aktiv i regionale konflikter i henholdsvis Irak, på Afrikas Horn og i dele af Nordafrika, men truslen for større angreb i den vestlige verden er klart aftagende.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.