Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

AIDS-myter trives i Afrika

Forslaget fra en zimbabwisk politiker om at kvinder skal omskæres og klippes skaldede for at forhindre HIV og AIDS er ikke unikt. For ifølge AIDS-Fondet trives myterne om sygdommen i Afrika.

14 procent af den voksne befolkning i Zimbabwe er smittede med den alvorlige sygdom ifølge Unicefs tal fra 2009.
14 procent af den voksne befolkning i Zimbabwe er smittede med den alvorlige sygdom ifølge Unicefs tal fra 2009.

Forestil dig Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen foreslå, at man kan bekæmpe HIV og AIDS ved at kvinder omskæres og klippes skaldede, for på den måde at blive mindre attraktive for mænd.

Det er heldigvis ikke virkeligheden i dansk politik, men det er det faktisk i zimbabwisk politik, hvor politikeren Morgan Femai kom med det kontroversielle forslag ved en parlamentarisk workshop i Zimbabwe for nylig. Workshoppen var tilmed arrangeret i samarbejde med National Aids Council og havde til formål at sætte fokus på opmærksomheden omkring HIV.

Hos AIDS-Fondet kan Jakob Sloth Yigen Madsen slet ikke forstå Femais udtalelser.

- Enten er han fuldstændig uvidende, men det er nok ret usandsynligt. Eller også ønsker han opmærksomhed. Det kan han få ved at komme med et ekstraordinært forslag som dette, siger Jakob Sloth Yigen Madsen, der har ansvar for internationale projekter i AIDS-Fondet.

Senest har han været i Kenya i forbindelse med en kampagne, der skal sætte fokus på HIV-smittede sexarbejdere, som oplever stor stigmatisering. Her har han selv oplevet, hvordan myter om HIV og AIDS trives.

- Der er myter om, at man kan blive kureret ved at gå i seng med en jomfru, eller spise en bestemt frugt eller grøntsag. Og myter om at smitten skyldes hekseri. Det er min egen erfaring, at mange tror på disse myter, siger Jakob Sloth Yigen Madsen.

Den zimbabwiske politiker Morgan Femai er langt fra den eneste afrikanske politiker, der er kommet med kontroversielle udtalelser om HIV og AIDS, som er direkte forkerte. Sydafrikas tidligere præsident Thabo Mbeki benægtede, at der skulle være en forbindelse mellem HIV og AIDS.

Zimbabwe er et af de mange afrikanske lande, som har store problemer med HIV – 14 procent af den voksne befolkning er smittede med den alvorlige sygdom ifølge Unicefs tal fra 2009.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.