Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afsløringer om overvågning i Danmark på vej

Journalisten bag NSA-skandalen vil om få måneder fortælle, hvad den amerikanske efterretningstjeneste foretager sig i Danmark.

ILLUSTRATION: Helle Scheffmann
ILLUSTRATION: Helle Scheffmann

Inden for få måneder vil det komme frem, hvilke aftaler Danmark har med at udlevere data til USA. Det fortæller den amerikanske journalist Glenn Greenwald i et interview med Berlingske.

Han har i samarbejde med whistlebloweren Edward Snowden afsløret den amerikanske efterretningstjeneste NSAs overvågning af både borgere og topledere.

»Sverige og Danmark har begge meget tætte forhold til NSA og har adopteret mange af deres metoder. Som resultat er deres tankegang meget ens,« siger Glenn Greenwald. Men han vil på nuværende tidspunkt ikke komme nærmere ind på, hvad Danmark har adopteret fra den amerikanske efterretningstjeneste.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har flere gange sagt, at danske borgere og institutioner ikke skal frygte, at NSA overvåger dem.

»Jeg har ikke oplysninger, som giver os grund til at tro, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis har været rettet mod Danmark. Eller danske interesser for den sags skyld,« skrev Morten Bødskov fredag i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Siden den amerikanske whistleblower Edward Snowden kontaktede Glenn Greenwald, er det lykkedes dem at sætte både de britiske og amerikanske efterretningstjenester under pres ved at afsløre landenes aflytning og overvågning.

Senest er det kommet frem, at 35 statslederes telefoner, angiveligt den tyske kansler Angela Merkels mobiltelefon, er blevet aflyttet. De afsløringer overtog senest topmødedagsordenen i Bruxelles. Her kom kansleren med en sjælden bister kommentar om, at »udspioneren mellem venner, det går slet ikke«.

Edwards Snowden fik gennem sit arbejde for en af NSAs samarbejdspartnere, teknologivirksomheden Booz Allen Hamilton, lækket tusindvis af hemmelige dokumenter til Glenn Greenwald og hans partner Laura Poitras i december 2012. Snowden har i dag fået midlertidig asyl i Rusland.

Læs hele interviewet her: »Nogle spionerer de mod, nogle spionerer de med, men de fleste lande falder i begge kategorier«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.