Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afrikansk antiklimaks i Skotland

Berlingske i EdinburghForventningerne til topmødet i Skotland om en redning af Afrika er enorme. Men politikerne har oversolgt deres budskab, advarer flere organisationer.

Omkring 400 demonstranter brød ud af en march og søgte hen mod afspærringen til det område, hvor G8-topmødet i Gleneagles ved Edinburgh holdes i dag og i morgen. Derfor opstod der sammenstød mellem politifolk og demonstranter. <br>Foto: Nicolas Asfouri/AFP
Omkring 400 demonstranter brød ud af en march og søgte hen mod afspærringen til det område, hvor G8-topmødet i Gleneagles ved Edinburgh holdes i dag og i morgen. Derfor opstod der sammenstød mellem politifolk og demonstranter. <br>Foto: Nicolas Asfouri/AFP

Retorikken fejlede ikke noget, da Bob Geldof stillede op til fotografering sammen med premierminister Tony Blair i går inden G8-topmødet for alvor gik i gang.

»Det er her det stopper. Lige her. Fattigdom skal udryddes og det er her det kan ske,« sagde den optimistiske musiker og arrangør af Live 8, der var med til at sætte Afrika på dagsordenen for de tre milliarder mennesker, der fulgte med i den verdensomspændende koncert.

I går aftes var det tid til "det sidste skub" for at minde politiske ledere i G8, der foruden Storbritannien tæller USA, Canada, Rusland, Frankrig, Italien, Tyskland og Japan om at verden vil have, at der bliver gjort noget ganske og aldeles ekstraordinært drastisk ved det fattige kontinent nu.

Hvad der præcis skal gøres, er ikke simpelt. Nødhjælpen skal sættes op og kanaliseres anderledes, gældslettelse skal sættes i værk i en række lande og u-landene skal have bedre vilkår på verdensmarkedet. Det er ikke alle ting som G8 eller en række koncerter kan løse uden hjælp og medvirken fra blandt andet FN og WTO, men forventningerne var ikke desto mindre kolossale inden de otte politiske ledere satte sig ned til banketbordet i går aftes.

»Mens lederne sætter sig ned til deres banket med dronningen vil 50.000 børn dø af fattigdom. Vi har ikke ondt af ledernes middag, men vi og millioner af mennesker, der er involveret i kampagnen med at udrydde fattigdom har høje forventninger til at de vil levere varen,« sagde talsmand for den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam Brendan Cox i går.

De otte rigeste lande i verden er allerede inden mødet blevet enige om at eftergive gæld for mere end 250 milliarder kroner, men det er nærmest en hån, mener talsmand for organisationen War on Want, John Hilary.

»Det er en fornærmelse mod denne verdens fattige« sagde han og fastslog, at der efter hans mening er brug for ti gange det beløb for at skaffe retfærdighed for Afrika.

Fremtidshjælp
Ifølge Oxfam er der brug for omring 300 milliarder kroner her og nu for at sætte effektivt ind. Men mange af de nødhjælpspakker, der vil blive annonceret på mødet, er enten på længere sigt frem til 2010, eller også er de en del af allerede afsatte penge og bliver taget fra andre nødhjælpsbudgetter.

Den britiske regering har i et par uger forsøgt at nedtone forventningerne til, hvad der rent faktisk kan komme ud af mødet i Gleneagles og i denne uge forsøgte finansminister Gordon Brown at lægge en dæmper på Bob Geldof og kompagnis skyhøje drømme om, hvad verdens største koncert kan opnå for det fattige kontinent.

Det britiske forslag går ud på at fordoble bistanden til Afrika inden 2010, men på forhånd har Tyskland og Italien sagt, at de ikke vil garantere noget som helst.

»En ting er, hvad vi siger, en anden ting er, hvad vi kan overbevise resten af verden om,« advarede Gordon Brown.

Men den slags pjat er der ifølge Bob Gedof ikke plads til.

»Vi går efter sejren, og ikke at få den ville være helt grotesk og uansvarligt.«

En lidt mere forsonlig holdning kan man finde hos den danske nødhjælpsorganisation IBIS' kampagneleder Morten Emil Hansen, der i går ankom til Edinburgh for at følge forhandlingerne.

»Det er måske naivt at tro, at man kan udrydde fattigdom på et par dage, men jeg tror, G8 kan være et første vigtigt og stort skidt,« siger han.

Tiltroen til, at den britiske regering kan opnå resultater er stadig intakt hos Morten Emil Hansen.

Det går fremad
»Briterne står lidt alene og det bliver svært. Men på den anden side har regeringen sat stor prestige ind på at få gjort en forskel både under G8 og under EU-formandskab, og det tror jeg vil komme til at rykke noget,« mener han.

Tusindvis af mennesker strømmede i går til Edinburgh for at vise, at de støtter kampagnen for at udrydde fattigdom og ville have deres politiske ledere til at sætte ind over for Afrika nu.

Men selv om Edinburgs Murreyfield stadium i går genlød af tonerne fra blandt andre U2, James Brown, Travis og Annie Lennox, var der andre, der valgte at vise deres utilfredshed med de besøgende gæster på mere kontant maner.

Det kom gennem dagen til mindre sammenstød mellem politi og demonstranter, der først forsøgte at blokere alle infaldsveje til Gleneagles, og senere prøvede at trænge igennem det sikkerhedshegn, der lå som en cirkel omkring det lille hotel, hvor de politiske ledere i verdens otte rigeste nationer skulle diskutere Afrika over middagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.