Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afghanistan vil løslade »farlige fanger«

Den afghanske præsident vil løslade en stor gruppe fanger, som ifølge USA står bag drab på udenlandske soldater. Sagen kan forværre det i forvejen skrøbelige forhold mellem de to lande.

AFGHANISTAN: Den afghanske regering vil løslade 62 ud af 88 fanger, som USA betegner som deciderede trusler mod sikkerheden.

Det fortæller en talsmand for den afghanske præsident, Hamid Karzai, som samtidig oplyser, at fangerne bliver frigivet, fordi der er ikke er brugbare beviser, som kan holde dem fængslet.

»Vi kan ikke tillade at uskyldige afghanske borgere holdes i detentionen i år og måneder uden en retssag og uden noget retsligt grundlag. Vi ved desværre, at dette er sket i Bagram (fængsel, red.), men det er ulovligt og et brud på afghansk suverænitet, og vi kan ikke tillade det længere,« siger talsmanden Aimal Faizi.

Udmeldingen har ifølge Reuters forværret det i forvejen anspændte forhold mellem Washington og Kabul, som allerede er på kollisionskurs på grund af uenighed om en fremtidig sikkerhedsaftale, som skal træde i kraft, når USA i indeværende år som planlagt trækker størstedelen af sine soldater ud af Afghanistan.

Hamid Karzai har foreløbigt afvist at underskrive aftalen som blandt andet skal sikre, at der er amerikanske soldater i landet, efter tilbagetrækningen.

Den amerikanske regering er stærkt imod løsladelsen af fangerne, som den mener står bag angreb og drab på amerikanske soldater og andre NATO-tropper. Afghanerne mener dog alene, at der er tilstrækkelige beviser til at holde 16 af de i alt 88 fanger bag tremmer.

Den afghanske præsidents beslutning om at løslade fangere er truffet efter et møde med lederen af landets efterretningstjeneste torsdag morgen, hvor denne fremlagde bevismaterialet eller mangel på samme for de mange fanger.

En gruppe amerikanske senatorer, som i sidste uge var på besøg i Afghanistan, har dog ladet forstå, at en frigivelse vil gøre uoprettelig skade på forholdet mellem USA og Afghanistan.

Den udmelding tager Karzai dog tilsyneladende stille og roligt. Han betegner ifølge Reuters de amerikanske politikeres udtalelse som en tom trussel.

Den amerikanske regering tager dog ikke så let på sagen og påpeger, at de mange fanger også har afghanske liv på samvittigheden:

»Der er stærke beviser, som forbinder dem med terrorrelaterede forbrydelser, herunder også improviserede sprængladninger, der dræber flest civile afghanere,« siger det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde, Jen Psaki.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.