Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afghaner tvangshjemsendt fra Sverige - døde i selvmordsangreb i Kabul

En ung afghaner, der i maj blev tvangsudsendt fra Sverige til Kabul, er omkommet i et selvmordsangreb. Også Danmark tvangshjemsender afghanere.

En afghansk politimand inspicerer en selvmordsbombers bil efter et angreb i april. Det krigsplagede land er hårdt ramt af selvmords- og terrorangreb. 30. maj døde op mod 150 personer i Kabul ved det værste terrorangreb i årevis.
En afghansk politimand inspicerer en selvmordsbombers bil efter et angreb i april. Det krigsplagede land er hårdt ramt af selvmords- og terrorangreb. 30. maj døde op mod 150 personer i Kabul ved det værste terrorangreb i årevis.

En ung afghaner, som i slutningen af maj blev udvist og tvangshjemsendt fra Sverige til Kabul, omkom få dage senere i et selvmordsangreb.

Ifølge den afghanske mands bror, som fortsat befinder sig i Sverige, deltog den 19-årige mand i et begravelsesoptog, da tre selvmordsbomber angiveligt blev udløst.

Det skriver det svenske medie Blankspot, som har fået bekræftet dødsfaldet af en person i Afghanistan og af den omkomnes bror, som fortsat befinder sig i Sverige.

Sverige begyndte i december 2016 tvangshjemsendelse af afghanske asylansøgere, som har fået afslag på ophold.

Også Danmark tvangsudsender afviste afghanske asylansøgere. En praksis, der løbende er blevet skarpt kritiseret af bl.a. flygtningeorganisationer, og som de afghanske myndigheder selv har forsøgt at indstille i de senere år, idet sikkerheden i Afghanistan fortsat er meget skrøbelig.

Fik afslag på asyl

De to afghanske brødre flygtede med deres familie fra Afghanistan til Iran, da de var ganske små. Årsagen til flugten var angiveligt en slægtsfejde.

Brødrene tog dog efter mange års illegalt ophold i Iran videre til Europa og Sverige. Efter flugten kom de væk fra hinanden og havnede på hvert sit asylcenter i Sverige - den nu omkomne på et hjem for uledsagede flygtningebørn, da hans alder blev angivet til under 18 år.

Men brødrene fik i efteråret 2016 afslag på asyl.

Dels var slægtsfejden, som brødrene henviste til som årsag til asylanmodningen, ringe dokumenteret, mente det svenske Migrationsverket. Dels vurderede myndighederne brødrenes alder som højere end angivet.

Begge blev udvist til Afghanistan, selv om de ikke havde været i landet, siden de var få år gamle.

Den yngste bror blev sammen med cirka 20 andre afviste afghanere sat på et fly og sendt til Kabul 30. maj. Den ældre bror venter selv på at blive sat på flyet.

Tidligere er tvangshjemsendte afghanere fra både England og Danmark blevet dræbt.

I en meget medieomtalt sag blev to yngre brødre tvangshjemsendt fra København i 2015. Den yngste forsvandt kort efter og blev senere fundet dræbt, den ældste skulle i dag angiveligt leve i skjul i Iran.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.