Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Advokat: Spanien har udstedt arrestordre på Puigdemont

En spansk domstol har udstedt en europæisk arrestordre på den catalanske leder Carles Puigdemont og fire eksministre, oplyser hans advokat til belgisk tv VRT.

Catalanske ledere skal blive bag tremmer mens de venter på, at retssagerne mod dem begynder. REUTERS/Sergio Perez
Catalanske ledere skal blive bag tremmer mens de venter på, at retssagerne mod dem begynder. REUTERS/Sergio Perez

En spansk domstol har udstedt en europæisk arrestordre på den afsatte catalanske selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, og fire tidligere ministre fra hans nu opløste regionale regering.

Det oplyser hans advokat, Paul Bekaert, torsdag aften til den belgiske tv-station VRT.

- Jeg har netop hørt fra min klient, at arrestordren er udstedt for præsidenten og fire af hans ministre, der er i Belgien, siger advokaten ifølge nyhedsbureauet Reuters til VRT.

- Hr. Puigdemont bliver her. Han har sagt, at han vil samarbejde fuldt ud med de belgiske myndigheder under proceduren, siger Bekaert.

Få timer tidligere herskede der forvirring om, hvorvidt den spanske domstol havde udstedt arrestordren eller ej. Det skrev flere spanske medier, som imidlertid nedtonede meldingen i løbet af torsdag aften.

Det er den spanske anklagemyndighed, der har bedt dommer Carmen Lamela om at give politi i det øvrige Europa besked om at pågribe den catalanske leder og hans eksministre.

Carles Puigdemont og de fire tidligere ministre rejste tirsdag til Belgien. De fulgte dermed ikke en indkaldelse til at møde op i retten i Madrid torsdag.

De efterforskes af spanske myndigheder for oprør og undergravende virksomhed i forbindelse med folkeafstemningen 1. oktober om regionen Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Den belgiske advokat sagde tidligere torsdag, at Puigdemont ville melde sig selv til politiet, hvis der kom en arrestordre fra Spanien.

I Madrid har en domstol torsdag eftermiddag varetægtsfængslet ni af de tidligere ministre i Puigdemonts regionale regering. Én af dem har fået mulighed for at blive løsladt mod at betale en kaution på 50.000 euro.

Torsdag aften stillede Puigdemont krav om, at de varetægtsfængslede ministre løslades, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg kræver ministrenes og vicepræsidentens løsladelse, sagde han fra sit opholdssted i Belgien til catalansk tv.

En af de ni eksministre, der blev varetægtsfængslet torsdag, er vicepræsident Oriol Junqueras.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.