Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Advokat anklager Filippinernes præsident for massemord

Dutertes krig mod narkokriminelle bliver nu rapporteret til Haag-domstol som brud på menneskerettighederne.

En filippinsk advokat har mandag udfyldt en klage til Den Internationale Straffedomstol i Haag i Holland (ICC) over den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, og en række medlemmer af regeringen.

De anklages for forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med præsidentens voldsomme fremfærd over for narkokriminelle i landet.

Advokat Jude Sabio skriver i den 77 sider lange klage, at Duterte "gentagne gange, uforandret og forsat" overtræder menneskerettighederne.

Samtidig skriver han, at det under Dutertes styre er blevet "eksemplet til efterfølgelse" at begå drab på mistænkte narkokriminelle og andre kriminelle.

Sabio er advokat for Edgar Matobato, en mand der har vidnet i det filippinske senat og fortalt, at han var en del af en "dræberpatrulje", der opererede på baggrund af Dutertes ordre.

Myndighederne i Filippinerne har sagt, at der ikke er bevis for Matobatos vidneudsagn, og præsidenten har kaldt anklagerne for fabrikerede.

Sabios anklage er første kendte kommunikation til ICC om Duterte.

Foruden Duterte navngives mindst 11 medlemmer af regeringen, som ligeledes anklages for at have beordret drab på kriminelle.

Næsten 9000 personer er blevet dræbt, siden Duterte blev indsat som præsident sidste sommer.

Politiet har påstået, at en tredjedel af drabene er sket i selvforsvar under politiaktioner.

Menneskerettighedsgrupper har udtalt, at de resterende drab er begået af selvbestaltede vagtværn, der opererer sammen med politiet, eller er politimænd, der handler forklædt som vagtværn.

Politiet har benægtet dette.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.