Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

94 mentalt syge sydafrikanere omkom i rædselslejr

1300 patienter i Sydafrika blev flyttet til uhumske faciliteter i forbindelse med spareplan, afslører rapport.

Johannesburg. Mindst 94 psykisk syge patienter døde i Sydafrika, efter at myndighederne sidste år flyttede dem til faciliteter, der sammenlignes med "koncentrationslejre".

Det afslører en officiel rapport onsdag.

Mange af de indlagte døde som følge af lungebetændelse, dehydrering og diarré.

Det skete, da flere end 1300 patienter i al hast blev overflyttet fra hospitalet Life Esidimeni i provinsen Gauteng til "uautoriserede" faciliteter, så myndighederne kunne spare penge.

Sydafrikas ombudsmand på sundhedsområdet udtaler i rapporten, at nogle patienter blev overflyttet på ladet af små åbne lastbiler.

- Processen mindede om en auktion på et kvægmarked, hedder det.

Pårørende fik intet at vide om, hvor patienterne var, eller om de var døde i de overfyldte, uopvarmede "sundhedscentre". Nogle øjenvidner sammenligner faciliteterne med kz-lejre.

- På centrene fik alvorligt syge patienter ikke tilstrækkeligt med føde og vand. De blev efterladt fejlernærede, undervægtige og endda døende på grund af dehydrering, står der i rapporten.

- Kun én ud af de 94 patienter, der mistede livet, døde som følge af en mental sygdom, siger ombudsmanden til lokale medier.

Premierministeren i Gauteng-provinsen, David Makhura fra African National Congress (ANC), har lovet at holde alle de ansvarlige embedsmænd ansvarlige.

Imens beskylder oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) regeringen for at lyve om dødstallet.

- Eventuelle kriminelle sigtelser bør gælde alle de personer, som har været involveret, oplyser partiet i en udtalelse.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.